Elaborat za otvaranje nove trajektne linije u Boki još nije urađen, ne postoji ništa osim najave

Morsko dobro je najavilo otvaranje nove trajektne linije Zelenika - Solila, ali se ne zna da li postoji potražnja, hoće li linija biti sezonska, koliki broj dnevnih rotacija trajekt treba da obavi...

15193 pregleda 11 komentar(a)
Radi: Trajekt "Ruka pravde", Foto: Siniša Luković
Radi: Trajekt "Ruka pravde", Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom još nije uradilo nikakvu tehno-ekonomsku analizu, odnosno, elaborat za otvaranje nove trajektne linije u Boki na relaciji od luke Zelenika kod Herceg Novog do Solila u Krtolima kod Tivta u dužini od sedam milja, a na kojoj bi od naredne godine trebalo da plovi njihov najveći trajekt “Ruka pravde”.

Ovaj elaborat treba da da odgovori na pitanja - da li uopšte postoji i ako da kolika, potražnja za prevozom putnika i vozila na toj relaciji, hoće li ona biti sezonska ili cjelogodišnja, koliki bi broj dnevnih rotacija trajekt na njoj trebalo da obavi, koliki su troškovi goriva i ostalih inputa iz kojih se onda treba izračunati najmanja cijena trajektne karte da bi ova linija bila makar samoodrživa ako ne može stvarati profit...

Ovo je “Vijestima” nezvanično potvrdio izvor iz ove državne firme iz koje zvanično nije “Vijestima” odgovoreno na pitanja u vezi s otvaranjem ove druge trajektne linije.

Uprkos tome što se još pouzdano ne zna ni gdje će trajekt pristajati i ukrcavati putnike i vozila na samom južnom kraju Tivatskog zaliva u Solilima, čelnici Morskog dobra - predsjednik Upravnog odbora Blažo Rađenović i izvršni direktor Mladen Mikijelj u više navrata do sada javno obećali da će dogodine ovo preduzeće pored postojeće linije Kamenari - Lepetane, otvoriti još jednu trajektnu liniju u Boki, na relaciji od luke Zelenika kod Herceg Novog do Solila u Krtolima kod Tivta.

“Trajekt ‘Ruka pravde’ će nam koristiti ne samo liniji Kamenari - Lepetane jer nam je želja da u narednom periodu krenemo sa otvaranjem i novih trajektnih linija, pa će “Ruka pravde” već iduće godine voziti na liniji Zelenika-Solila”, kazao je Mikijelj na svečanosti 22.juna u Lepetanima, kada je ovaj trajekt kupljen u Grčkoj pušten u saobraćaj na za sada jedinoj trajektnoj liniji u državi Kamenari -Lepetane.

“Ruka pravde” je najveći brod koji je u istoriji te linije, zaplovio na nepunu milju dugačkoj relaciji između Kamera i Lepetana. Brod dužine 76 metara, kapaciteta 86 automobila, sa posebnim restoranom i velikim salonom za putnike te smještajnim kabinama za posadu, ima pet paluba, građen je za otvoreno more i upotrebu između grčkih ostrva u Egeju te svojim tehničkim karakteristikama uopšte ne odgovara liniji Kamenari - Lepetane na šta su čelnike Morsko dobra upozorili stručnjaci i iskusni kapetani trajekta koji su ranije radili kod kompanije Pomorski saobraćaj od koje je državna firma preuzela ovu liniji i kupila njenu flotu od šest trajekata koji su svi namjenski građeni i konstruisani za specifične potrebe linije Kamenari - Lepetane.

Od kada je sredinom juna pušten u saobraćaj trajekt “Ruka pravde”, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, se tek povremeno koristi na liniji Kamenari - Lepetane.

“Brod radi tek jednu smjenu od 10 do 18 časova svakog dana, ali i to najčešće sa prekidima jer “Ruka pravde” na liniju ulazi u vrijeme najvećih gužvi kada se pored pristanišnih platoa u Kamenrima i Lepetanima, kolone vozila počnu formirati i na magistrali na prilazima pristaništima. Većinu ostalog vremena voze samo četiri broda - nekadašnji trajekti Pomorskog saobraćaja “Grbalj”, “Igalo” i “Tedo”, i trajekt “Trideseti avgust” koji je početkom marta Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj. Tri najmanja trajekta kupljena od Pomorskog saobraćaja – brodovi “Lepetane”, “Kamenari” i “Perast” gotovo da se uopše ne koriste i besposleni leže vezani u Kamenarima”, kazao je izvor “Vijesti”, koji je podsjetio da je osnovna lekcija ekonomije brodarstva da je brod za vlasnika najskuplji u vrijeme kada stoji besposlen i ne zarađuje novac koji se istovremeno, neprekidno troši na održavanje, opsluživanje i brojne druge troškove tog istog broda.

Izvor “Vijesti” je objasnio da je područje Solila zaštićeni rezervat prirode kojim upravlja upravo Morsko dobro i stoga ne dolazi u obzir da se na tom području pravi bilo kakvo novo trajektno pristanište sa pristupnim drumskim saobraćajnicama.

“Kao moguće alternative nameću se postojeće staro austrougarsko pristanište Mulo Bazdanj na Obali Đuraševića koje je međutim, zanemarljivo malog kapaciteta za parkiranje vozila što čekaju na trajekt, odnosno ima vrlo nezgodan prilaz sa postrojeće drumske saobraćajnice Tivat- Radovići. Druga alternativa na koju računaju u državnoj firmi je pristanište kod kupališta i turističkog kompleksa Movida na Obali Đuraševića, južno od Mula Bazdanj, gdje već funkcioniše mala marina. Čitav ovaj prostor je priveden turističkoj namjeni i u privatnom je vlasništvu, što znači da bi troškovi za pretvaranje Movide u trajektno pristanište bili ogromni i podrazumijevali bi eksproprijaciju privatne imovine”, kazao je izvor “Vijesti”.

Pitanja bez odgovora

Iz Morskog dobra nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi s tehno-ekonomskom analizom za otvaranje nove trajektne linije Zelenika - Solila, kao ni u vezi s nom bitnih proračuna i analiza – troškova izgradnje nedostajuće infrastrukture, eksploatacionih troškova broda, posade.., odnosno cijene usluga prevoza za konačne korisnike.

Nije odgovoreno ni na koju klijentelu Morsko dobro računa za ovu liniju, budući da će vožnja na skoro sedam milja dugoj relaciji od Zelenike do Solila sa manevrima pristajanja i isplovljenja, trajati najmanje sat vremena u jednom pravcu, odnosno koliko puta će, s obzirom na višestruko veće troškove za njeno održavanje, biti skuplja trajektna karta biti na ovoj u odnosu na kartu za relaciju Lepetane-Kamenari.

Nije odgovoreno ni zašto bi po njihovom mišljenju, oni koji drumski tranzitiraju kroz Boku, uopšte birali da koriste za njih dužu i skuplju trajektnu liniju u odonu na za potrebe korisnika mnogo bržu, kraću, jeftiniju i efikasniju liniju Lepetane - Kamenari.

Pitanja za Morsko dobro su da li će nova linija Zelenika - Solila ako je ikada i bude, biti rezervisana isključivo za teretna vozila koja u tranzitu prolaze kroz Boku Kotorsku na svojim putovanjima, kao i na druge za ozbiljno projektovanje nove linije i višemilionske kupovine broda za nju, bitne aspekte.

Područje Solila je zaštićeni rezervat prirode kojim upravlja upravo Morsko dobro i stoga ne dolazi u obzir da se na tom području pravi bilo kakvo novo trajektno pristanište sa pristupnim drumskim saobraćajnicama, kazao je izvor "Vijesti"

Bonus video: