CEGAS: Novi sastav Komisije za Etički kodeks tužilaca daje isti rezultat kao i raniji

"Evropska komisija ukazuje na ograničen bilans ostvarenih rezultata u ovom dijelu, i navodi nužnost regulisanja kroz posebna zakonska rješenja", navodi se u saopštenju

5663 pregleda 0 komentar(a)
CEGAS, Foto: CEGAS
CEGAS, Foto: CEGAS

Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca od 2016. do kraja izvještajne 2022. godine bilježi od dva do četiri predloga za utvrđivanje povrede načela Etičkog kodeksa, sa razlikom za 2019., kada taj broj iznosio 12 predloga.

To je saopšteno na okruglom stolu ”Dokle je stigla reforma tužilaštva".

"Uzevši u obzir to da je od 44 podnesena predloga u periodu od sedam godina (2016-2022.), u samo šest slučajeva utvrđena povreda načela Etičkog kodeksa, postavlja se pitanje svrsishodnosti ove Komisije", navodi se u njihovom saopštenju.

Evropska komisija ukazuje, kako su kazali, na ograničen bilans ostvarenih rezultata u ovom dijelu, i navodi nužnost regulisanja kroz posebna zakonska rješenja.

"Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje da kršenje Kodeksa predstavlja disciplinski prekršaj i ne utiče na napredovanje tužilaca, takođe, postojanje pravnog lijeka protiv jedne ovakve odluke nije predviđen zakonskim rješenjem”, dodaje se.

Iz CEGAS-a smatraju da princip utvrđenog kršenja pravila načela Etičkog kodeksa mora imati sagledivu posljedicu.

“On mora imati vezi sa mogućim vođenjem disciplinskog postupka kao i načinom ocjenjivanja tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava”, saopšteno je.

Mora postojati, kako se navodi u saopštenju, pravni lijek protiv odluke Komisije o utvrđenoj povredi pravili Etičkog postupka sa zakonskim uporištem.

Bonus video: