Kovačević: Moje je pravo i Ustavom garantovana sloboda da se molim za duše onih za koje mislim da treba

"Oni koji nisu pravoslavni hrišćani, koji ne prisustvuju liturgijama i sabornim molitvama, hoće da nama koji prisustvujemo odrede kako i za koga treba da se molimo"

33450 pregleda 112 reakcija 115 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da je njegovo neotuđivo pravo i ustavom garantovana vjerska sloboda da prisustvuje službama i obredima vjerske zajednice, i da se tamo, kako je rekao, "moli za duše onih za koje misli da treba".

U hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću održan je u ponedjeljak parastos četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Liturgiji koja je prethodila parastosu prisustvovali su, kako je saopšteno iz Eparhije budimljansko-nikšićke, i Kovačević, predsjednik nikšićkog parlamenta Nemanja Vuković i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov...

Kovačević je u objavi na Fejsbuk profilu naveo, između ostalog, da smatra da to što je u medijima navedeno da je u Nikšiću održan parastos ratnom zločincu, predstavlja "napad na vjerska prava i slobode građana Crne Gore", među kojima je i on.

"Oni koji nisu pravoslavni hrišćani, koji ne prisustvuju liturgijama i sabornim molitvama, hoće da nama koji prisustvujemo odrede kako i za koga treba da se molimo. Gospodo, naše je neotuđivo pravo i Ustavom zajemčena vjerska sloboda da prisustvujemo službama i obredima naše vjerske zajednice, da se tamo molimo za duše onih za koje mislimo da treba. Zato ovaj jučerašnji udar na vjerske slobode u Crnoj Gori treba posebno istaći i preduzeti sve pravne radnje da se naša vjerska prava i slobode zaštite. Da ne dođemo do situacije u kojoj prvo moramo otići u policiju da prijavimo za koga idemo u hram da zapalimo svijeću pa da nam onda oni kažu možemo li ili ne", istakao je Kovačević.

Bonus video: