Kod Herceg Novog ulovljen pješčani morski pas

Naučnici i ribari u sinergiji dolaze do značajnih podataka o rijetkim i ugroženim vrstama riba u Jadranu

16076 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Institut za biologiju mora Kotor
Foto: Institut za biologiju mora Kotor

Zahvaljujući ribarima iz Herceg Novog, Institut za biologiju mora iz Kotora došao je do novih vrijednih podataka za izučavanje načina života jedne rijetke vrste ajkule koja živi u Jadranu - pješčanog morskog psa.

"Uloga ribara u očuvanju i istraživanjima hrskavičavih riba (morskih pasa i raža) je nezamijenjiva. Zahvaljujući njima, bili smo u mogućnosti da zabilježimo ponovni ulov pješčanog morskog psa (Carcharhinus plumbeus) koji je bio označen", saopšteno je iz Instituta uz napomenu da se radi o jedinki pješčanog morskog psa koja je ranije bila označena tagom u blizini Venecije, a ponovo je uhvaćena u Herceg Novom.

Daljina između dvije lokacije je 326 nautičkih milja, odnosno nešto više od 600 kilometara, što je izuzetno velika distanca, uzimajući u obzir da je jedinka dugačka manje od jednog metra, kazali su su iz Instituta.

pješčani morski pas
foto: Institut za biologiju mora Kotor

Oni su se zahvalili ribarima iz luke Kjođa u Italiji i Herceg Novog koji su omogućili da se morski pas prvo označi, a zatim i prijavili ponovni ulov iste ove jedinke.

Zahvaljujući ribarima koji su ulovili nekoliko primjeraka ove rijetke vrste morskog psa u akvatorijumu oko ušća Bojane, u septembru prošle godine Institut za biologiju mora iz Kotora je zvanično potvrdio postojanje pješčanog morskog psa i u našim vodama.

pješčani morski pas
foto: Institut za biologiju mora Kotor

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore inače, bilježi da u našem moru ima ukupno 44 vrste ajkula i raža, što čini 75 odsto svih vrsta hrskavičavih riba Jadrana - kako glasi njihov zajednički imenitelj.

Nasuprot u javnosti uvriježenom mišljenju da se ajkule i raže mogu naći samo u nekim, prevashodno tropskim morima, ove vrste riba mogu se pronaći u svim morima svijeta, uključujući i Jadransko. Do sada je zabilježeno čak 59 vrsta ajkula i raža u Jadranskom moru.

Među većim morskim psima ovdje je najčešći modrulj, ali se u vodama Jadrana mogu sresti i neki od tzv. "živih fosila" kakav je naprimjer pas glavonja, za čije se srodnike smatra da su evoluirali još u periodu Jure. Većina vrsta ajkula koje žive u Jadranu nije opasna za ljude, ali ima i onih vrta koji poput velike bijele ajkule (Carcharodon carcharias) koje to mogu biti.

Međutim, njihovi nalazi u Jadranu su neupotredivo rjeđi od broja ulova ili uočavanja modrulja i drugih sličnih i manjih vrsta ajkula. Inače, hrskavičave ribe, pogotovo ajkule koje svjetska mora nastanjujuu više od 400 miliona godina, predstavljaju jedan od savršenih primjera evolucije bića perfektno prilagođenih za život, lov i razmnožavanje u moru.

Ajule i raže imaju izuzetno važnu ulogu u morskom ekosistemu, ali se na žalost, veliki broj vrsta iz roda hrskavičavih riba danas nalazi na crvenim međunarodnim listama ugroženih vrsta.

"Ajkule i raže danas preživljavaju masovno opadanje brojnosti svojih vrsta, a neke su i regionalno izumrle. Najnovija istraživanja pokazuju da je trećina ukupnog broja vrsta ajkula i raža suočena sa rizikom od istrebljenja, mahom uslijed pretjeranog izlova, sporog dostizanja polne zrelosti i malog broja potomaka", saopšteno je ranije iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Bonus video: