Bijelo Polje: Donijeta naredba o zabrani paljenja vatre na otvorenom

Od 195 intervencija vatrogasaca, 80 gašenje požara

3827 pregleda 2 komentar(a)
Bijelo Polje (Ilustracija), Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje (Ilustracija), Foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović donio je naredbu kojom se zabranjuje loženje i paljenje vatre na otvorenom prostoru na teritoriji opštine od 19. jula do 31. oktobra 2023. godine.

Naredba je donesena, saopšteno je Vijestima iz Službe zaštite i spašavanja, nakon koordinacije sa Službom za vanredne situacije, imajući u vidu pojačanu opasnost od požara, naročito u vrijeme visokih temperatura.

"Zabranjuje se loženje vatre i ostavljanje zapaljenih predmeta na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji osušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije), kao i loženje vatre i odlaganje predmeta koji mogu prouzrokovati požar u šumi i na šumskom zemlištu“, stoji u Naredbi koju je donio predsjednik Opštine.

Služba zaštite i spašavanja se zadužuje da preduzme hitne aktivnosti na utvrđivanju požarnih opasnosti na otvorenom, na teritoriji opštine Bijelo Polje, identifikovati “kritične tačke” i preduzeti preventivne mjera da se ove opasnosti otklone i redukuju, kao i da se, u saradnji sa Komunalnom policijom, Sekretarijatom za inspekcijske poslove hitno formira Mobilni tim za dvadesetčetvoročasovni monitoring nad identifikovanim “kritičnim tačkama” visokog i srednjeg rizika od nastanka požara.

Ovom Naredbom se zadužuju Mjesne zajednice na teritoriji opštine Bijelo Polje da upozore mještane i informišu ih o zabranama loženja, da posredstvom organizovanih požarnih dežurstava pruže podršku čuvarima šuma i šumskog zemljišta (lugarima) i neposredno vrše monitoring na terenu nadležnosti mjesne zajednice, te da po izbijanju požara blagovremeno prijave počinica nadležnim službama za procesuiranje (CB Bijelo Polje, Komunalna policija).

Izuzeće naredbe se odnosi na poljoprivredno gazdinstvo, domaćinstvo ili pojedinca kojem je krajnje neophodno spaljivanje otpadi u u cilju adekvatne pripreme poljoprivredne proizvodnje, te je isto dužno zahtijevati paljenje u strogo kontrolisanim uslovima.

"To podrazumijeva obavezu obavještavanja predstavnika Mjesne zajednice, koji će u vidu zahtjeva dostaviti podatke Službi zaštite i spašavanja kako bi isplanirali i odredili vrijeme paljenja, mjesto paljenja, način paljenja i uz obavezno prisustvo vatrogasca - spasioca iskontrolisati paljevinu u cilju sprečavanja daljeg širenja požara. Evidencija mora sadržati: datum zahtjeva za kontrolisano paljenje, ime i prezime lica - domaćinstvo koje zahtijeva paljenje, zahtijevano vrijeme i mjesto požara, razlog paljenja i kontakt telefon lica koje je odgovorno za paljenje. Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja da odobri, isplanira, organizuje, iskontroliše i iskoordinira aktivnostima u cilju suzbijanja mogućnosti širenja požara i da o tome vode evidenciju“, zaključuje se u Naredbi.

Protiv nesavjesnih počinilaca požara će se nakon operativnih radniji nadležnih organa, a shodno zakonskoj regulativi, podnijeti prekršajne ili krivične prijave. Naredba stupa na snagu danom objave na Zvaničnoj stranici Opštine Bijelo Polje i važi do 31. oktobra 2023. godine.

Iz Službe zaštite i spasavanja je saopšteno Služba zaštite i spasavanja Opštine Bijelo Polje u požarnu sezonu ušli spremni za izazove koje donose visoke temperature i suša.

Novoimenovani komandir Edin Kolić je kazao da za intervencije na raspolaganju imaju 20 operativaca, ali da taj broj nije dovoljan već bi trebalo ad imaju 30 vatrogasaca - spasilaca.

"Od 772 intervencije u prošloj godini 238 je bilo gašenje požara. Služba zaštite i spasavanja tokom prošle godine imala ukupno 772 intervencije, od čega je bilo 238 gašenja požara. U ovoj je bilo 195 intervencija, od čega 80 gašenje požara”, kazao je Kolić.

Bonus video: