CEGAS: Od 667 pritužbi na rad tužilaca u posljednjih sedam godina samo 39 proglašeno osnovanim

Navode da se taj trend se održava i u 2023. godini

7772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEGAS
Foto: CEGAS

Činjenicom da je od ukupnog broja podnesenih pritužbi (667) na rad državnih tužilaca i rukovodilaca u pogledu zakonitosti rada za poslednjih sedam godina svega 39 pritužbi proglašeno osnovanim, objektivnost ovakvog sistema funkcionisanja i u normativnom i u institucionalnom smislu dovodi se u pitanje, kazali su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Navode da se taj trend se održava i u 2023. godini, pa je od januara do 30.juna 2023. godine od ukupnog broja od 70 pritužbi svega šest bilo u cjelosti osnovano, a njih tri djelimično osnovano.

cegas tužioci
foto: CEGAS

"Evropska komisija je više puta navodila da je potrebno revidirati disciplinski i etički okvir za tužioce, kako bi se pojačala objektivnost, proporcionalnost i djelotvornost. Analogno tome, jednako moramo pristupiti i samim pritužbama od strane fizičkih i pravnih lica a sve na račun rada državnih tužilaca u pogledu njihove zakonitosti rada, koje mahom sačinjavaju advokati, kao stručna lica, pa se i ovdje postavlja pitanje, kako je moguća tolika disproporcija, tj. neznatan broj osnovanih pritužbi u odnosu na podnesene", rekli su iz CEGAS-a.

CEGAS je mišljenja da Komisija koja je nadležna da odlučuje po pritužbama, kao i sami Tužilački savjet, u ovom dijelu moraju imati veće nadležnosti i mogućnosti tokom ovog postupka, kako bi sa sigurnošću mogli donositi odluke.

"CEGAS smatra da je u dijelu povećanja transparentnosti rada Tužilačkog savjeta jako važno sve pritužbe sa odlukama Tužilačkog savjeta nakon anonimizacije okačiti na zvanični sajt ovog tijela. Podsjećamo da se tokom cjelokupnog postupka prilikom donošenja odluka po pritužbi nikada nije pozvao nijedan pomenuti tužilac na razgovor, od strane pomenute Komisije i Tužilačkog savjet".

Bonus video: