Hranitelji stigli kod tužioca

ODT Podgorica, nakon upita i pisanja “Vijesti”, zbog prijave nasilja, formiralo predmet protiv osobe s licencom za hraniteljstvo. Za drugi slučaj nasilja kazali su da je u Višem tužilaštvu

31183 pregleda 8 komentar(a)
Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici nakon upita “Vijesti”, a po prijavi Uprave policije, formiralo je predmet protiv jednog hranitelja, S. R. iz Podgorice, koji je prijavljen za nasilje. Predmet protiv drugog, B.V. takođe iz Podgorice, formiran je u Višem tužilaštvu.

“Povodom Vaših pitanja od 7. i 18. jula 2023. godine, a u vezi s tekstom u ND ‘Vijesti’, koji ste objavili pod naslovom ‘Nasilje (ne) oduzima pravo na hraniteljstvo’, obavještavam Vas da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dana 12. jula 2023. godine, po krivičnoj prijavi Uprave policije, formiralo predmet protiv S. R. zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, izvršenog na štetu mldb. J. R. i mldb. F. R. U odnosu na drugi slučaj, prema saznanjima ovog tužilaštva, protiv B. V. formiran je predmet u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića.

Iz Uprave policije na ranija pitanja redakcije nisu odgovorili. Iz podgoričkog tužilaštva ranije su rekli da predmeti nisu formirani, što su ponovili i juče, nakon novog upita “Vijesti”, pošto je objavljen prvi tekst o prijavi nasilja u dvije hraniteljske porodice u glavnom gradu. Juče su, nakon ponovljenih pitanja, rekli da je jedan predmet ipak u tom tužilaštvu. Iz Višeg tužilaštva juče nisu odgovorili na pitanja o slučaju B. V.

Kako su “Vijesti” objavile u utorak, Centru bezbjednosti Podgorica u januaru i aprilu podnijete su prijave protiv lica koja imaju licence za uslugu porodičnog smještaja - hraniteljstva. O prijavama nasilja redakcija je saznala iz izjava nadležnih u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj i Centru za djecu i mlade “Ljubović”, gdje su djeca, nakon prijava, upućena iz hraniteljskih porodica.

Prijava iz aprila odnosi se na S. R., a djeca koja su bila na hraniteljstvu, nakon prijave, smještena su u Centar za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici.

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević ranije je rekla “Vijestima” da su djeci, pored ostalog, konstatovane i povrede.

“Dana 9. aprila, u pratnji socijalne radnice i inspektora Centra bezbjednosti u ranim jutarnjim časovima, malodobna djeca su smještena u JU Centar ‘Ljubović’, pošto su ista prijavila nasilje koje su pretrpjeli u hraniteljskoj porodici, a zbog čega su i izmješteni iz hraniteljske porodice. Djeci je ukazana psihološka i medicinska pomoć, takođe su konstatovane povrede. Narednog jutra stručni radnici Centra ‘Ljubović’ su ponovo odveli djecu na medicinske preglede, kako bi im bila pružena adekvatna terapija, jer su se žalili na bolove”, objavile su “Vijesti” u utorak izjavu Nine Delević.

Maloljetni J. R. i F. R., kako je rekla, odlukom nadležnog - Centra za socijalni rad Podgorica, smješteni su potom u drugu hraniteljsku porodicu.

Iz “Bijele” su kazali da je kod njih od početka godine, zbog prijave nasilja, iz hraniteljske porodice izmješteno dvoje djece. Direktorica Doma “Mladost” Marela Savić “Vijestima” je ranije rekla da tokom pregleda nije bilo tragova fizičkog nasilja. Prema nezvaničnim informacijama redakcije, jedna prijava hranitelja odnosi se na seksualno uznemiravanje.

Prijava protiv hranitelja B. V. podnijeta je u januaru. Podgorički Centar za socijalni rad (CSR), kao nadležan, kako je sugerisano iz odgovora, nakon podnijetih prijava, nije pokretao pitanje preispitivanja licenci navedenih hranitelja.

Kod B.V., prema podacima redakcije, od januara je, nakon prijave, na hraniteljstvu bilo još najmanje jedno dijete.

“U slučaju saznanja da se nad djetetom vrši bilo koji vid nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, dužni smo da svaku sumnju prijavimo nadležnim institucijama, koje će utvrditi da li su sumnje osnovane, dok će CSR preduzeti sve radnje radi zaštite prava i interesa lica. U slučaju da su sumnje osnovane i da se protiv hranitelja pokrene postupak, pokreće se i postupak preispitivanja licence”, odgovorila je ranije “Vijestima” Marija Nikolić, direktorica podgoričkog CSR.

Komentarišući postupanje nadležnih u ovim slučajevima, Tea Gorjanc-Prelević iz Akcije za ljudska prava prije dva dana kazala je “Vijestima” da je policija po zakonu dužna da primljenu krivičnu prijavu odmah proslijedi državnom tužilaštvu, “kod koga se ona obavezno evidentira u upisniku i po njoj se formira predmet”.

Kazala je da nije jasno “zbog čega se sam CSR do sada nije interesovao u policiji ili tužilaštvu za sudbinu svoje prijave, jer je nadležni državni tužilac o krivičnoj prijavi podnijetoj zbog zlostavljanja djeteta dužan da odluči u roku od 30 dana”.

Uslugu porodičnog smještaja - hraniteljstva i porodičnog smještaja pruža fizičko lice u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Porodičnim zakonom i Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje usluga porodičnog smještaja - hraniteljstva i porodičnog smještaja. Ulogu hranitelja može da obavlja svako fizičko lice koje se procijeni kao podobno za vršenje navedene uloge, uspješno je završilo obuku i dobilo licencu za pružanje te usluge.

Procjenu podobnosti budućeg hranitelja, stručnu podršku i obuku, vrše centri za socijalni rad.

Bonus video: