NVO Legalis podržava izgradnju vjetroelektrane Nebojša na prostoru pljevaljskih sela Bobovo i Kruševo

Ističu da je teritorija opštine Pljevlja pogodna za razvoj zelenih ekonomija koje za cilj imaju ekonomski razvoj kroz poboljšanje kvaliteta života društva, jednake mogućnosti i bez štete po životnu sredinu

5894 pregleda 1 komentar(a)
vjetroelektrana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
vjetroelektrana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija Legalis podržava izgradnju vjetroelektrane Nebojša na prostoru pljevaljskih sela Bobovo i Kruševo, jer bi, “ značajnu korist od toga imala Opština i lokalno stanovništvo”.

“Pozitivan primjer zelene ekonomije u Pljevljima bi mogao biti gradnja Vjetroparka “Nebojša” na lokalitetima Bobovo i Kruševo. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta značajnu korist će imati Optina Pljevlja i lokalno stanovništvo koje gravitira na ovim područjima. Poboljšala bi se socio-ekonomska situacija kroz otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim bi se i razvijala putna infranstruktura prema navedenim lokalitetima. Lokalna samouprava u Pljevljima zajedno sa invenstitorom treba da dogovori razvoj ovih lokaliteta za dobrobit mještana koji gravitiraju na ovom području. Prioritet treba da bude unapređenje putne infrastrukture i zaposlenje”, smatraju u NVO Legalis čiji je izvršni direktor Miloš Ostojić.

Ističu da je teritorija opštine Pljevlja pogodna za razvoj zelenih ekonomija koje za cilj imaju ekonomski razvoj kroz poboljšanje kvaliteta života društva, jednake mogućnosti i bez štete po životnu sredinu.

“Zelena ekonomija se odnosi na razvoj privrednih aktivnosti koje doprinose očuvanju kvaliteta životne sredine kroz efikasno korišćenje resursa. Efikasno korištenje odnosi se na zaštitu biodiverziteta, kvaliteta vazduha, zemlje i vode. Izazov ove ekonomije je poboljšati socijalno stanje i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu uz istovremeno ubiranje ekonomskih koristi. Kompanije posvećene razvoju zelene ekonomije nazivaju se „zelenim kompanijama“ i karakteriše ih poštovanje prema prirodi. U Crnoj Gori značajan potencijal razvoja zelene ekonomije prepoznat je u oblastima proizvodnje energije, održive poljoprivrede i turizma. Prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), zelena ekonomija je "ona koja poboljšava ljudsko blagostanje i socijalnu jednakost uz značajno smanjenje ekoloških rizika i ekološke oskudice".Uzimajuću u obzir značaj ovog projekta za razvoj zelene ekonomije u Pljevljima NVO “Legalis” daje punu podršku gradnji Vjetroparka “Nebojša”, saopštili su iz NVO Legalis.

Gradnji vjetroparka nedavno se usprotivila NVO Breznica, jedna od najstarijih pljevaljskih ekoloških organizacija.

Vjetropark Nebojša gradio bi se na ukupnoj površini od oko 1.671.700 metara kvadratnih sa 20 vjertoturbina na odstojanju od 350 metara između svakog stuba vjetroelektrane.

Agencija za zaštitu životne sredine obavjestila je nedavno nosioca projekta Marijanu Andrić Marijanović da joj je potrebna izrada Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu objekta za proizvodnju struje iz obnovljivih resursa.

U sprovedenom postupku, utvrđeno je da će se izradom Elaborata obezbijediti nedostajući neophodni podaci, detaljno utvrditi stanje kvaliteta segmenata životne sredine, predvidjeti negativni uticaji projekta na životnu sredinu, utvrditi odgovarajuće mjere zaštite životne sredine i definisati program praćenja uticaja na životnu sredinu u toku funkcionisanja projekta kao i u slučaju havarije.

Nosilac projekta, Marijana Andrić Marijanović, je dužna, podnijeti Agenciji za zaštitu životne sredine zahtjev za davanje saglasnosti na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu najkasnije u roku od dvije godine od dana prijema rješenja o potrebi procjene uticaja.

Prema prethodno sporovedenim analizama utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene električne energije sa 20 turbina ukupne snage vjetroparka 120 MW iznosi 393,80 gigavat časova električne energije.

Projektanti smatraju da ova lokacija ima dobar potencijal za iskorišćenje energije vjetra. Period povratak uloženih sredstava iznosi 4,8 godina.

Vlada je 17.decemra prošle godine izdala je Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vjetroelektrane Nebojša.

Bonus video: