CGO: ENIC za dvije i po godine riješio svega četiri i po od 12 hiljada zahtjeva za priznavanje inostranih diploma

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je neophodan je sistem po kojem će se, shodno važećim zakonskim odredbama o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, strogo poštovati i rokovi

3904 pregleda 0 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su kazali da podaci do kojih je ta nevladina organizacija došla ukazuju da je Nacionalni informacioni centar (ENIC) Ministarstva prosvjete, od 1. januara 2021. do 15. maja ove godine, dobio 11.919 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovanih isprava od kojih je riješeno 4.417, a neriješeno čak 7.544.

"Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluje na ENIC Ministarstva prosvjete da uspostavi brži mehanizam kontrole priznavanja inostranih obrazovnih isprava za potrebe tržišta rada, kako i poštovanja zakonskih rokova za tu proceduru", navodi se u saopštenju koje porpisuje CGO.

Ova nevladina organizacija nema, kako su kazali, informaciju koliko je od 4.417 zahtjeva po kojima je odlučeno prihvaćeno, a koliko odbačeno, odnosno u kojim slučajevima nije izvršeno priznavanje ili izjednačavanje kvalifikacije i zašto”, kaže se u saopštenju.

Iz CGO-a su rekli da pravo na priznavanje isprave, odnosno izjednačavanje kvalifikacije imaju crnogorski državljani, kao i strani državljani i lica bez državljanstva.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je neophodan je sistem po kojem će se, shodno važećim zakonskim odredbama o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, strogo poštovati i rokovi.

Oni su naveli da je ENIC centar dužan da donese rješenje po zahtjevu stranke za priznavanje inostrane obrazovne isprave u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

To pitanje, kako se dodaje, dobija na važnosti imajući u vidu i da je Crna Gora turistička destinacija, i da je mobilnost zapošljavanja tokom zimske i ljetnje turističke sezone u porastu, a i visok broj zahtjeva svjedoči za zainteresovanost za crnogorsko tržište rada.

“Administrativne prepreke u proceduri priznavanja inostranih obrazovnih isprava ne doprinose obezbjeđivanju radne snage, a naročito deficitarnih zanimanja”, navodi se u saopštenju CGO-a.

Oni su rekli da su svjesni činjenice da rješavanje po zahtjevima stranaka za priznavanje inostrane obrazovne isprave zavisi i od odgovora inostranih ENIC/NARIC centara i ustanova visokog obrazovanja zemlje u kojoj je stečena obrazovna isprava.

Navodi se da se i da se provjere nekad rade diplomatskim putem, odnosno preko Ministarstva vanjskih poslova, što sve vremenski usložnjava rješavanje po datim zahtjevima.

“S druge strane, ovo je često i izgovor za izostanak ažurnog postupanja Ministarstva prosvjete”, rekli su iz CGO-a.

Kako se dodaje, postupak najčešće otpočinje tek nakon više urgencija podnosioca zahtjeva, što su CGO-u potvrdili i oni koji su dugo čekali na razriješenje tog pitanja.

Iz CGO-a su rekli da rješenja o priznavanju, na koje su stranke čekale mnogo duže od propisanog, ne sadrže obrazloženja koja bi opravdala takva kašnjenja u postupanju.

Navodi se da je dugotrajna procedura priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanje kvalifikacije u Crnoj Gori bila i predmet različitih polemika, a te isprave su, kako se dodaje, prijeko potrebne onima koji žele nastaviti obrazovanje ili se zaposliti u Crnoj Gori.

Iz CGO-a su kazali da se svjedoči i primjerima suprotnim svojoj svrsi.

“Tako je, na primjer, Ministarstvo prosvjete izdalo licencu privatnoj ustanovi srednjeg obrazovanja za nastavu na engleskom jeziku – United Kids International Montenegro - čija diploma u Crnoj Gori neće imati javnu važnost za naše tržište rada, a samim tim neće biti priznata na tržištu rada”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: