"Ako Ministarstvo ima podatak o procjeni stanja oralnog zdravlja u Crnoj Gori, neka ga dostavi komori"

Jovetić tvrdi da Ministarstvo nije uradilo studiju procjene stanja oralnog zdravlja u populaciji Crne Gore, što je osnova za planiranje razvoja i unapređenje preventivne stomatološke djelatnosti

1178 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Stomatološke komore Crne Gore Vladimir V. Jovetić rekao je da bi bilo poželjno da Ministarstvo zdravlja ukoliko posjeduje podatke koliki je KEP indeks u Crnoj Gori iste dostavi komori.

On je reagovao povodom izjave ministra zdravlja Dragoslava Šćekića koji je na sjednici Vlade rekao da je oralno zdravlje ugroženo, da je u toku nabavka opreme za rekonstrukciju ordinacija u školama i domovima zdravlja, i da ćemo od 1. januara imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

"Da li ministar zdravlja zna kakvo je oralno stanje zdravlja u Crnoj Gori ako, do danas, Stomatološka komora Crne Gore nema takve podatke. Ako Ministarstvo zdravlja posjeduje podatke koliki je KEP indeks kod nas (osnovni indeks za procjenu stanja oralnog zdravlja u nekoj populaciji), bilo bi poželjno da ih objavi i upozna javnost sa tim", navodi Jovetić.

On tvrdi da Ministarstvo nije uradilo studiju procjene stanja oralnog zdravlja u populaciji Crne Gore, što je osnova za planiranje razvoja i unapređenje preventivne stomatološke djelatnosti.

"Zbog toga, nije korektno donositi neutemeljene i paušalne zaključke bez argumenata. Stomatološka komora Crne Gore podržava ideju vraćanja školskih stomatoloških ambulanti u Domove zdravlja u cilju unapređenja preventivne zdravstvene zaštite. Ali, na ovakav način, bez procjene stanja oralnog zdravlja i sa malim brojem predviđenih ordinacija ( u odnosu na broj djece u Crnoj Gori) ostaje bojazan da je ovdje u pitanju samo još jedan eksperiment sa stomatološkom djelatnošću", rekao je Jovetić.

Bonus video: