Stupar Đurišić: Mobilnim telefonima nije mjesto u učionici

"Podržavamo upotrebu savremenih tehnologija, ali na pravilan i bezbjedan način, isključivo u vaspitno-obrazovne svrhe jer to pozitivno utiče na kvalitet obrazovanja", navode iz Ministarstva prosvjete

5199 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori nije regulisana upotreba mobilnih telefona tokom nastave iako istraživanja i iskustva sve više ukazuju da "pametni uređaji" ometaju pažnju učenika i sam proces obrazovanja.

"Mobilnim telefonima nije mjesto u učionici", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), psihološkinja Radmila Stupar Đurišić, ističući da je stručna javnost davno rekla taj stav.

Međutim, iz Ministarstva prosvjete za RSE kažu da bi korišćenje digitalnih uređaja trebalo da urede osnovne i srednje škole svojim kućnim redom.

"Podržavamo upotrebu savremenih tehnologija, ali na pravilan i bezbjedan način, isključivo u vaspitno-obrazovne svrhe jer to pozitivno utiče na kvalitet obrazovanja", navode iz ministarstva.

Više evropskih zemalja je zbog kvaliteta obrazovanja i uočenih slabijih rezultata učenika odlučilo da zabrani korišćenje mobilnih uređaja u školama.

A o kvalitetu obrazovanja u Crnoj Gori svjedoči analiza UNICEF-a prema kojoj 40 odsto crnogorskih đaka nema ni minimum znanja iako su pohađali nastavu.

Poslednje PISA testiranje (međunarodna procjena znanja i vještina ) iz 2018. je pokazalo da gotovo polovina crnogorskih đaka završava osnovno obrazovanje - bez elementarnih vještina čitalačke, matematičke i naučne pismenosti.

Iskustva djece iz učionica

Petnaestogodišnja Marija, koja je završila deveti razred Osnovne škole "Štampar Makarije" za RSE kaže da u toj školi svaki nastavnik ima svoja pravila.

"Moja nastavnica engleskog nam kaže da ostavimo telefona na njenom stolu prije početka nastave, pa mislim da bi to mogli da rade i drugi nastavnici".

Objašnjava da učenici na časovima koriste telefone za prepisivanje i dopisivanje.

"Čak i zazvone telefoni na času. Naravno da nas to dekoncentriše, ali mislim da ne bi trebalo da ih ukinemo kao u Holandiji jer će ih učenici svejedno koristiti, a i neki mlađi nastavnici", smatra Marija.

Katarina za RSE kaže da u njenom odjeljenju đaci veoma malo koriste telefone.

"Bez ako nam nastavnica kaže uzmite telefone i budite tihi. Ja mislim da nastavnici često koriste telefone na časovima, a to nas dosta dekoncentriše pogotovo kad to rade na testovima, tako da bi i učenici trebalo da mogu da ih ponekad koriste."

I Nikšićka gimnazijalka Staša ističe da svaka škola ili nastavnik ima svoja pravila.

"Ipak, mislim da je izuzetno konzervativno stanovište zabrana mobilnih telefona tokom nastave. Danas, kada su nam zahvaljujući njima dostupne ogromne količine informacija, njihova upotreba uz adekvatne mjere je više nego prihvatljiva".

Staša smatra da bi u dobro organizovanom sistemu, korišćenje mobilnih telefona podsticalo učenike da se zainteresuju za određeni predmet.

Evropska iskustva i zabrane telefona u učionicama

Da mobilnim telefonima nije mjesto u učionici, zaključila je holandska vlada koja je u školama zabranila upotrebu mobilnih telefona, tableta i pametnih satova.

"Iako su mobilni telefoni isprepleteni s našim životima, oni ne pripadaju učionici. Učenici se moraju fokusirati, treba im se pružiti prilika da dobro uče. Naučna istraživanja su pokazala da mobilni telefoni to ometaju", naveo je u pismu nacionalnom parlamentu ministar obrazovanja Robert Dijkgraf.

Zbog toga je tamošnja Vlada od 1. januara 2024. zabranila mobilne telefone, tablete i pametne satove u školama, potvrđeno je RSE u holandskoj Ambasadi u Beogradu.

Izuzetak su učenici sa posebnim medicinskim potrebama. Odluka se odnosi na srednje škole i rezultat je dogovora ministarstva, sindikata prosvete i roditelja, a prethodila joj je parlamentarna rasprava.

Zabranu je najavila i Finska, čiji su učenici godinama bili najbolji na PISA testiranju, a u posljednje vrijeme taj trend opada. Zato su nadležni u toj zemlji najavili izmjene zakona u toj oblasti.

"Da bi učenici i studenti mogli bolje da se skoncentrišu na nastavu", navedeno je u saopštenju Vlade Finske krajem juna, a prenio Euroactiv.

Isto je prije pet godina uradila i Francuska, a Italija i Portugal su od ranije na listi evropskih država koje su uvele ovu zabranu.

Mobilni telefon - ometajući faktor

Komentarišući zabrane u dijelu evropskih zemalja psihološkinja Radmila Stupar Đurišić kaže da i Crna Gora zakonom treba da zabrani mobilne telefone na času.

"Mi u psihologiji imamo mnogo istraživanja koja govore o pamćenju, zaboravljanju, tehnikama učenja i vještinama kako se znanje primjenjuje. I u svim tim tehnikama uvijek imamo mobilne telefone kao ometajući faktor u učenju".

Prema njenim riječima, zakonska zabrana bi pomogla svima u procesu obrazovanja.

"Dosadašnja istraživanja psiholozima daju za pravo da kažu, da su učionica i škola mjesta za učenje gdje se vježbaju tehnike pamćenja, sa ciljem da se smanji zaboravljanje i poveća produktivnost."

U prilog zabrani ona navodi i slab kvalitet našeg obrazovanja i zloupotrebu telefona u školama tokom poslednjeg testiranja za malu i veliku maturu.

Najmasoviji primjer zloupotrebe mobilnih telefona dogodio se u aprilu ove godine, kada je preko tri hiljade učenika u jednoj Viber grupi, prilikom polaganja maturskog ispita iz maternjeg jezika, razmjenilo rješenja testova.

Prosvjetna zajednica

Direktor Srednje škole u Budvi Krsto Vuković kaže za RSE da se zloupotrebe mogu lako riješiti ako postoji volja nadležnih.

"Treba aktivirati ometače tokom testova i podići nivo odgovornosti. Direktori su odgovorni i za nastavnike koji koriste telefone tokom nastave."

On kaže da u školama postoje interni propisi kojima se ograničava upotreba mobilnih telefona, a u toj u budvanskoj školi predviđene su sankcije za učenike koji ih krše.

Vuković smatra da ne treba posezati za promjenom zakonskih propisa i da bi apsolutna zabrana telefona u učionici nanijela štetu nastavnom procesu.

"Ne smijemo potcijeniti to da su djeca već razvila rizičnu dozu zavisnosti od ubrzane i česte komunikacije. Nagla zabrana zasigurno ne bi obezbijedila transfer fokusa na učenje, frustracija bi dovela do kontra efekata, pažnja rasuta, a osjećaj uskraćenosti kod nekih bi se prelio i u nasilje", zaključuje Vuković.

Na drugoj strani Stupar Đurišić navodi da su rezultati učenika, iz privatne škole u kojoj ona radi, značajno bolji od kada su zabranili telefone, iako su se tome protivili i roditelji i djeca.

"Nama se to pokazuje kao jako dobar metod da djeca, prosto, uđu u radnu atmosferu i radni ambijent."

Roditelji različito o zabrani

"Zabranila bih telefone u učionicama", kaže Milanka majka dva đaka jedne podgoričke srednje škole.

Smatra da su zbog telefona djeca dekoncentrisana i nastavnicima ometaju čas.

"Pored usvajanja znanja mnogo je važna je i socijalna interakcija, koju djeca zbog telefona gotovo da nemaju i sve više žive u virtuelnom svijetu".

Boško pak, smatra da su mobilni telefoni važni za bezbjednost djece.

"Škole više nijesu bezbjedna mjesta, a zahvaljujući mobinom telefonu uvijek znam kako mi je dijete. Zabrane su uvijek loše, treba bolje kontrolisati učenike na času ", kaže ovaj otac tri školarca.

Poslednje istraživanje OEBS-a je pokazalo da u u Crnoj Gori svaki drugi roditelj teško kontroliše koliko vremena djeca provode pred ekranima. Isto istraživanje, objavljeno u januaru ove godine je pokazalo da djeca čak devet sati dnevno provedu uz telefon ili tablet, a vikendom čak i duže.

Bonus video: