Sanirana česma knjeginje Milice na Cetinju

Česma knjeginje Milice na Balšića pazaru postavljena je kao donacija knjeginje Milice Nikolajevne Romanov 1891. godine, na lokaciji koju je odredio knjaz Nikola I Petrović

3258 pregleda 6 komentar(a)
Završena konzervacija, Foto: Prijestonica Cetinje
Završena konzervacija, Foto: Prijestonica Cetinje

Prijestonica Cetinje, posredstvom Sekretarijata za kulturu, uspješno je realizovala konzervatorske radove na sanaciji česme Velike knjeginje Milice Nikolajevne Romanov na Balšića pazaru.

JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore izradio je “Konzervatorski projekat sanacije kulturnog dobra Česme Velike knjeginje Milice Nikolajevne Romanov, Balšića Pazar, Prijestonica Cetinje 2022. godine”, na koji je data saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Završena konzervacija
Završena konzervacijafoto: Prijestonica Cetinje

Konzervatorske mjere sproveo je Centar za konzervaciju i arheologiju tokom juna i jula, a izvedeni radovi po projektu podrazmijevali su demontažu i ponovnu montažu metalnih elemenata česme, uklanjanje kalcifikata i nečistoća, tretiranje adekvatnim konzervatorskim preparatima metalnih i kamenih površina radi trajnije zaštite, farbanje novim zaštitnim slojem, dok su radove na sanaciji vodovodnog sistema izvršili radnici Vodovoda i kanalizacija Cetinje

Česma knjeginje Milice na Balšića pazaru postavljena je kao donacija knjeginje Milice Nikolajevne Romanov 1891. godine, na lokaciji koju je odredio knjaz Nikola I Petrović.

Bonus video: