Cilj da se Forte Mare nađe UNESCO listi svjetske kulturne baštine

Ambasadorka Ponorac istakla je da je veoma važno da sada svojim djelima pokažemo da nam je stalo
81 pregleda 0 komentar(a)
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.09.2017. 14:05h

Opština Herceg Novi će nastaviti aktivnosti na sticanju uslova da tvrđava Forte Mare bude upisana na Listu svjetske kulturne baštine, saopšteno je nakon današnjeg sastanka predsjednika Opštine Stevana Katića i Dragice Ponorac, ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalne predstavnice naše države pri UNESCO-u.

“Komitet za svjetsku baštinu u Krakovu na poslednjem zasijedanju nije upisao Forte Mare na ovu prestižnu listu. U izvještaju su navedene tačne smjernice koje bi trebalo ispoštovati da se novska tvrđava nađe na UNESCO listi, a koje se uglavnom odnose na probleme postojanja komercijalnih sadržaja”, saopšteno je iz lokalne uprave..

Upis venecijanske odbrambene tvrđave Forte Mare na Listu svjetske kulturne baštine važan je sa aspekta očuvanja utvrđenja, automatski je impuls razvoju turizma i izuzetna promocija za Herceg Novi, saglasili su se učesnici sastanka.

Potvrđeno je da je u tom dijelu potreban nastavak dobre komunikacije lokalne uprave i Ministarstva kulture, kakva je po ovoj temi postojala u prethodnom periodu.

Ambasadorka Ponorac istakla je da je veoma važno da sada svojim djelima pokažemo da nam je stalo, imamo dobru volju da radimo i svi zajedno iskoristimo veliku šansu koja nam se pruža.

Najavila je da će se odmah po povratku u Franskuskoj sastati sa predstavnicima Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), čija stručna komisija je izvršila evaluaciju. Oni bi trebalo da daju stručne predloge, koji će Opštini i Ministarstvu služiti kao smjernice za planiranje i relizaciju konkretnih aktivnosti.

Gradnju tvrđave Forte mare počeo je Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite, a Turci su je u više navrata dogradjivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542. jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrdjava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Bonus video: