AMM: Konstituisan prvi Odbor za primjenu AI i drugih naprednih tehnologija

"Formiranjem Odbora napravljen je jos jedan u nizu koraka AMM-a da Crna Gora, kroz oblast IT-a i naprednih tehnologija, u budućnosti transformiše značajan dio svoje ekonomije. Naravno, očekivanja imamo već sada, ali više bih volio da ih stavimo sa strane i za godinu govorimo o postignutim rezultatima”, rekao je Šoć

2954 pregleda 1 komentar(a)
Konstituisan prvi Odbor za primjenu vještačke inteligencije (AI) i drugih naprednih tehnologija AMM-a, Foto: AMM
Konstituisan prvi Odbor za primjenu vještačke inteligencije (AI) i drugih naprednih tehnologija AMM-a, Foto: AMM

Odbor za primjenu vještačke inteligencije (AI) i drugih naprednih tehnologija konstituisan je u okviru Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

U skladu sa odlukom Predsjedništva AMM-a, za predsjednika Odbora je imenovan osnivač kompanije Five Group, Ivan Šoć.

Na funkciji njegovog zamjenika biće izvršni direktor kompanije Business Universal Media, Dražen Raičković, dok je za sekretara Odbora izabrana Katarina Savković.

Pored njih, u članstvo Odbora su ušli i predstavnici biznisa, nauke i medija i to generalni menadžer u kompaniji EPAM Systems, Pavel Chagoiko, vanredni profesor na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) Tomo Popović, istraživač saradnik na UDG-u Stevan Šandi, saradnik u nastavi za oblasti digitalna obrada signala i računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu Slavko Kovačević i direktor Digitala - TV Vijesti, Filip Ivanović.

AMM
foto: AMM

“Polazeći od značaja koji sve više dobija vještačka inteligencija i druge napredne tehnologije, posebno na polju poslovne primjene, ali i otvorenih pitanja i nedovoljne regulacije koje se tiču sigurnosti, privatnosti i drugih aspekata, Asocijacija je, prateći savremene tokove, donijela odluku da ovu oblast uključi u svoj Statut i da sa današnjom konstitutivnom sjednicom pokrene rad ovog Odbora”, navodi se u saopštenju.

Šoć je zahvalio predsjedniku i rukovodstvu AMM-a na ukazanom povjerenju da bude na čelu ovog značajnog Odbora.

"Formiranjem Odbora napravljen je jos jedan u nizu koraka AMM-a da Crna Gora, kroz oblast IT-a i naprednih tehnologija, u budućnosti transformiše značajan dio svoje ekonomije. Naravno, očekivanja imamo već sada, ali više bih volio da ih stavimo sa strane i za godinu govorimo o postignutim rezultatima”, rekao je Šoć.

AMM
foto: AMM

Raičković je saopštio da je AMM tačno prije šest godina formirala prvi Odbor za digitalnu transformaciju, koji je dao značajne rezultate.

“Kontituisanje ovog novog Odbora je pokazatelj da AMM prati i aktivno djeluje na svim poljima koji su značajni za poslovni i društveni razvoj”, dodao je Raičković.

Globalna kompanija EPAM Systems, koja posluje u preko 50 država, a u Crnoj Gori je u protekle dvije, je dala podršku radu Asocijacije na ovom polju.

Njen predstavnik u Odboru, Chagoiko, je kazao da su vrlo raspoloženi da podijele njihova iskustva, ne samo kada je riječ o primjeni naprednih tehnologija, već i pozitivna iskustva, u cilju stvaranja povoljnog ambijenta poslovanja.

Bonus video: