NA MJESTU GDJE JE IZLIVANA KRV U RIJEKU

Novi incident na Limu: "Franca postavlja cijevi, obala potpuno devastirana"

Inspektor za vode Dragan Šekularac je NVO "Euromost" kazao da je ranije uzeo izjavu od predstavnika Kompanije "Franca“ Halida France, koji je priznao da je ta kompanija postavila cijevi uz saglasnost Veterinarske uprave
105 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2017. 13:55h

Mjesto na kojem su postavljene cijevi su obišli inspektor za vode Dragan Šekularac, predstavnik Sportskog - ribolovnog društva "Sinjavac“ i predstavnik NVO "Euromost“, koji su ustanovili da je nakon posljednjeg ispuštanja krvi na istom mjestu postavljena ogromna cijev, veličine f 700, kao i manja cijev veličine f 300 koja je zatrpana ogromnom količinom šuta.

Takođe je evidentno, ističu, devastirana obala Lima na istom mjestu gdje je ispuštena velika količina krvi.

"Naime, izgrađen je veliki zid na obali Lima ispod koga je do korita Lima nasut veliki šut i zemlja, od kojeg je formiran plato i od kojeg je probijen i nasut put do korita Lima u dužini od trideset metara i širini sedam metara. Inspektor za vode Dragan Šekularac je napravio zapisnik, kroz koji je konstatovao stanje na koje smo naišli. Očigledno je da je investitor koji je devastirao obalu Lima to uradio bez građevinske dozvole kao i drugih dozvola, jer se pored ostalog radi o državnoj imovini, kao i rijeci koja je od državnog značaja," kazali su iz NVO "Euromost".

Inspektor za vode Dragan Šekularac je toj NVO kazao da je ranije uzeo izjavu od predstavnika Kompanije "Franca“ Halida France, koji je priznao da je ta kompanija postavila cijevi uz saglasnost Veterinarske uprave.

"Danas smo pismeno zatražili od Veterinarske uprave da nam odgovori na osnovu kojeg Zakona je veterinarska uprava mogla da da saglasnost kompaniji "Mesopromet – Franca“ da postavlja cijevi u Lim, dok, sa druge strane, France ne posjeduju vodnu saglasnost, što je ustanovio i inspektor za vode, koji je kompaniji Mesopromet – Franca donio već ranije rješenje da dobavi vodnu saglasnost a što dosada još nije uradila, što nam je potvrdio i inspektor za vode Dragan Šekularac," rekli su iz "Euromosta".

Takođe, dodaju, danas su pismeno zatražili od inspekcije za zaštitu prostora, inspekcije za građevinarstvo, Ekološke inspekcije kao i Komunalne policije u Bijelom Polju, da ispitaju da li je ova kompanija mogla na ovakav način da devastira obalu Lima i da li ima bilo kakvu dozvolu za to i od istih zatražili da izvrše kontrolu, iako "kada se radi o ovoj kompaniji svi sa sebe prebacuju nadležnost na onog drugog."

"Obzirom da su pored ostalog izvođeni građevinski radovi na obalu Lima tužilaštvo takođe mora ispitati, da li je postojala građevinska dozvola za to i da li je devastiranjem obale Lima izvršeno krivično djelo protiv životne sredine. Naši aktivisti će i dalje nastaviti sa odbranom ove rijeke i nećemo odustati," zaključuju iz NVO "Euromost".

O novom incidentu, napominju, ponovo su obavijestili i delegaciju EU u Podgorici.

Galerija

Preporučujemo za Vas