Srednja poljoprivredna škola u Šavniku - prošle godine upisan jedan učenik, ove će ih, za sada, biti devet

Školsku godinu završili s jednim učenikom prvog razreda Srednje poljoprivredne škole u Šavniku

6845 pregleda 6 komentar(a)
Srednja poljoprivredna škola, Foto: Svetlana Mandić
Srednja poljoprivredna škola, Foto: Svetlana Mandić

Srednju poljoprivrednu školu u Šavniku tokom ove školske godine pohađalo je 15 učenika, a među njima je bio samo jedan učenik prvog razreda.

Na jesen će situacija biti potpuno drugačija, jer je u prvom upisnom roku upisano devet učenika, a iz Obrazovnog centra Šavnik, u sklopu koga funkcioniše Srednja poljoprivredna škola, očekuju da ih u avgustu bude još.

“Mi smo tokom ove školske godine imali samo jednog učenika u prvom razredu, a u drugom razredu od dva učenika jedan je nastavio školovanje u drugoj školi. U dva treća razreda bilo je ukupno deset učenika. To je bilo upozorenje da se određene radnje moraju preduzeti kako bi se sačuvalo srednje obrazovanje u Šavniku”, kaže za “Vijesti” direktor Obrazovnog centra Bajo Zorić.

Bajo Zorić
Bajo Zorićfoto: Privatna arhiva

Upravo to je i bio, objašnjava on, jedan od ciljeva koje je sebi postavio kada se prihvatio funkcije direktora Obrazovnog centra.

“Znao sam da je to teško ostvarljiv cilj i da zahtijeva puno truda i rada. Početkom oktobra prošle godine, zajedno sa NVO ‘Moj Šavnik’ i grupom profesora stručne grupe predmeta, postavljen je cilj da se u narednoj školskoj godini upiše 15 novih učenika u srednjem obrazovanju, što treba da bude samo jedan od prvih koraka kako bi škola bila prepoznata u široj društvenoj zajednici. Profesori su zajedno s predsjednikom NVO ‘Moj Šavnik’ obilazili mnoge škole u više opština i direktno razgovarali s polumaturantima. Lokalna samouprava u Šavniku je prepoznala neophodnost opstanka poljoprivredne škole i izrazila namjeru da posredstvom učeničkih kredita i na druge načine da svoj veliki doprinos”, objašnjava Zorić.

Opština je donijela odluku da podrži sve novoupisane učenike učeničkim kreditom u trajanju od deset mjeseci u iznosu od po 100 eura mjesečno, da nakon završetka srednje škole finansira njihov pripravnički staž u organima lokalne uprave, preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava ili kod privatnih preduzetnika s teritorije opštine i da im u toku trajanja pripravničkog staža obezbijede razne studijske posjete.

“Ove školske godine od 15 učenika njih 11 je bilo na smjeru poljoprivredni tehničar, a četiri su pohađala nastavu ratar-povrtar III stepen. Sedam učenika je s uspjehom završilo srednje obrazovanje. Centar za Stručno obrazovanje je izradio modulizovani program koji omogućava da većinu gradiva mogu istovremeno da pohađaju učenici sa IV (agrotehničar) i sa III stepenom (poljoprivredni proizvođač). Za agrotehničara se za 14 slobodnih mjesta prijavilo osam učenika iz pet opština i jedan učenik se prijavio za smjer poljoprivredni proizvođač, od 14 slobodnih mjesta. Od prijavljenih devet učenika, jedan je iz Šavnika, a osam iz Nikšića, Žabljaka, Pljevalja i Bijelog Polja”, kaže Zorić.

U Obrazovnom centru funkcionišu četiri nivoa obrazovanja i u njima je tokom školske 2022/2023. godine pohađalo 12 djece u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, 62 osnovca, 15 učenika Srednje poljoprivredne škole, dok je u đačkom domu, koji ima 15 mjesta, usluge smještaja i ishrane koristilo njih šest.

“Škola posjeduje dva plastenika koji se nalaze u blizini njive gdje učenici stiču praktična znanja o proizvodnji različitih biljnih kultura.Tokom nastavne godine učenici imaju priliku da posjete mnoge farme, kao i plantaže vinograda i voća i steknu korisna znanja. Planiramo da unaprijedimo saradnju s udruženjem biologa i drugim organizacijama koje se bave ekologijom i održivim razvojem. Očekujemo da pored uspješnog i dobro stečenog znanja učenika škola ostvari i određena finansijska sredstva”, kazao je Zorić.

Bonus video: