Opština Pljevlja ignoriše zahtjeve lokalnog javnog emitera

Zaposleni u RTV Pljevlja u lošem materijalnom stanju, plate minimalne i kasne mjesecima

5173 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Materijalni položaj zaposlenih u Radio–televiziji Pljevlja je loš, a većina zaposlenih prima minimalnu zaradu od 450 eura.

To tvrdi predsjednik Sindikalne organizacija RTV Pljevlja Edin Zuković.

On je kazao da od 33 zaposlena u javnom servisu, njih 20 prima minimalnu zaradu. Osim malih plata zaposlenima u RTV Pljevlja kasni isplata majske i junske zarade.

Zuković tvrdi da se Sindikalna organizacija RTV Pljevlja još prije mjesec obratila odgovornima u toj medijskoj kući i opštini Pljevlja da im se povećaju zarade, ali da im niko nije odgovorio na zahtjev.

“Prije više od mjesec, zajedno s predsjednikom Sindikata medija Crne Gore Radomirom Kračkovićem, uputili smo dopis na adrese predsjednika opštine Pljevlja, Sekretarijata za finansije, Sekretarijata za društvene djelatnosti, direktora Lokalnog javnog emitera Dejana Miličića, kao i Savjeta Lokalnog javnog emitera. Naša namjera je bila da organizujemo sastanak kako bismo zajedno pokušali da pronađemo rješenje za povećanje zarada zaposlenima. Nažalost, niko od njih se nije udostojio da nam odgovori, a kamoli da nas pozove na sastanak. Ovakav stav predstavlja nedopustivo ignorisanje ključnih pitanja koja se odnose na radnike naše medijske kuće i ukazuje na nedostatak razumijevanja za njihove potrebe”, kazao je Zuković.

Ističe i da su zarade u Opštini Pljevlja i lokalnim preduzećima i ustanovama povećane, a da jedino u RTV Pljevlja to nije urađeno iako je Opština njihov osnivač.

Zuković ističe i da su zarade u RTV Pljevlja jedne od najmanjih među lokalnim javnim emiterima u Crnoj Gori, jer su skoro svi u dogovoru sa osnivačem uspjeli da povećaju zarade.

“Ove godine, mediji koji posluju u Crnoj Gori nisu uspjeli da ispregovaraju Granski kolektivni ugovor s poslodavcima. Taj kolektivni ugovor bi, između ostalog, predvidio povećanje koeficijenata zaposlenima u medijima, što bi značajno uticalo na zarade. Budući da je ovaj pokušaj propao, većina drugih medija u Crnoj Gori je pronašla alternativna rješenja u saradnji s osnivačima i menadžmentom, kako bi povećali zarade primjenom Zakona o zaradama lokalnih javnih namještenika. Neke medijske kuće su primijenile koeficijente za zaposlene iz drugih granskih ugovora, kao što je slučaj sa RTV Rožaje, koja je povećala zarade svojim zaposlenima primjenom Granskog kolektivnog ugovora koji se primenjuje u pravosuđu. Lokalni javni emiter Herceg Novi je takođe povećao zarade svojim zaposlenima pozivajući se na kolektivni ugovor koji su pregovarali sindikat i menadžment državnog javnog servisa, a dobili su pozitivno mišljenje Ministarstva finansija”, istakao je Zuković.

On je ponovo pozvao odgovorne u RTV Pljevlja i lokalnoj upravi da organizuju sastanak i dođu do najboljeg rješenja kako bi se zarade zaposlenima u tom mediju povećale.

“U ovom kontekstu želimo da istaknemo da je naša medijska kuća do sada konstantno doživljavala nepovoljan odnos od strane opštine Pljevlja. Plate su kasnile čak i po 10 mjeseci u nekim trenucima, a radnici su se nalazili u podređenom položaju u odnosu na zaposlene u drugim preduzećima čiji je osnivač opština Pljevlja. Ovaj odnos direktno utiče na kvalitet rada i motivaciju zaposlenih, što se odražava na cjelokupnu medijsku sliku u našem gradu. Podsećamo da je jedan od ključnih uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji pravilno postupanje prema medijima i sloboda izražavanja. Nedostatak podrške i rješavanje ključnih pitanja u vezi sa zaradama zaposlenih u medijskoj industriji Crne Gore šalje negativan signal održivosti demokratije i slobode medija u našoj zemlji”, rekao je Zuković.

Bonus video: