ASK pokrenuo disciplinski postupak protiv Bulatovića: Metafora ili vrijeđanje direktorice?

Samostalni savjetnik Bulat Bulatović tvrdi da je upozorenje o suspenziji dobio jer je ukazivao na diskriminaciju dvadesetak zaposlenih u toj instituciji

16574 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Bulatović: Upotrijebio sam metaforu da ukažem na diskriminaciju, Foto: Privatna arhiva
Bulatović: Upotrijebio sam metaforu da ukažem na diskriminaciju, Foto: Privatna arhiva

Zaposleni u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) Bulat Bulatović tvrdi da je direktorica Jelena Perović pokrenula disciplinski postupak protiv njega zato što je ukazivao na diskriminaciju u kolektivu i da je upozorenje o suspenziji odmazda zbog osnivanja sindikalne organizacije.

Iz ASK su odgovorili da je disciplinski postupak u toku, ali nijesu precizirali u čemu se ogleda teška povreda radne obaveze.

“Radi poštovanja pretpostavke nevinosti ne možemo Vam dati više informacija o postupku koji vodi Disciplinska komisija, a ne Agencija za sprečavanje korupcije. Kada bude zakazana rasprava, bićete u prilici da je pratite, jer je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti javan”, piše u odgovoru ASK-a.

Prema odluci o pokretanju disciplinskog postupka koja je dostavljena Bulatoviću, on se tereti da je na sjednici kolegijuma od 5. juna ove godine, čija je tema bila upoznavanje zaposlenih sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uvredljivo i nedolično ponašao prema direktorici Perović.

“Na način što joj je uputio riječi sadržine: ‘Vama su puna usta zakonitosti... Tako je, je li, tako ću vam i reći za vrijeme NDH je ustaška vojska bila zakonita, pa su bogu hvala moji partizani oslobodili Zagreb, te prema tome nećemo nasjesti... ja konkretno na Vašu pravnu žalbu, ali prije toga ako Vam je u interesu ova kuća, Vama i gospođi koja sjedi pored Vas, a mislim da nije’... Nakon čega mu je direktorica rekla ‘nećemo se više raspravljati, imate naravno pravna sredstva i ostvarite ih’, da bi nastavio govoreći ‘ne samo pravna sredstva, opet ću Vas podsjetiti, ne samo pravna sredstva... pošto su vam riječi pune zakonitosti spakujte kofere i Vi i gospođa pored Vas, to je legitimno, idite gospođo direktorice”, piše u odluci koju potpisuje Perović.

Time je Bulatović, navodi se u odluci, izvršio težu povredu službene dužnosti uvredljivog i nedoličnog ponašanja iz člana 95 stav 1 tačka 9 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Bulatović je “Vijestima” kazao da se na toj sjednici izražavao metaforički i da zbog toga ne može da trpi posljedice, istakavši da iako je određeno postupanje zakonito, ne mora da znači da je pošteno i u dobroj vjeri.

“Upotrijebio sam metaforu jer su u Agenciji suspendovana prava profesionalaca, a nikome ko je došao za vrijeme direktoričinog mandata”, tvrdi Bulatović. On je istakao i da dolazi iz porodice koja je dala 13 partizanskih spomenica, dok je šestoro poginulo na strani partizana, kao i da se zbog upozorenja poslodavca obratio SUBNOR-u, uz obrazloženje da trpi diskriminaciju zbog te izjave iako se država baštini na antifašizmu.

On je ocijenio da direktorica, novim Pravilnikom, degradira dvadesetak profesionalaca, kako pozicijama, tako i smanjenjem zarada.

“Ta diskriminacija ogleda se u vraćanju na početne pozicije ljudi koji rade poslove iz osnovne nadležnosti ASK-a, kao što su kontrola finansiranja političkih subjekata i funkcionera, analiza propisa... Ogleda se i u 140 eura manjoj plati za određene zaposlene, kao i u tome da ne primamo varijabile koji su sastavni dio zarade...”, naglasio je Bulatović

Govoreći o tome da je na sjednici kazao da će upotrijebiti “ne samo pravna sredstva”, pojasnio je da to podrazumijeva da će o problemu u vezi sa novom sistematizacijom i navodnim degradiranjem obavijestiti medije, nevladin sektor, ali i međunarodne institucije koje prate poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori.

Žalio se i Savjetu na postupanje menadžmenta

Bulatović se dan nakon sjednice obratio dopisom Savjetu ASK-a, pa smatra da je i to razlog pokretanja disciplinskog postupka. On je, između ostalog, u dopisu naveo da je cijeli proces donošenja sistematizacije bio netransparentan, odnosno tajan, i istakao da su do sada tokom donošenja prethodnih sitematizacija svi rukvodioci imali uvid, davali predloge za svoje službenike i upoznavali ih sa potencijalnim izmjenama.

Bonus video: