SOBNOR položio vijenac na Lazinama: Njihova jedina krivica je bila što su odbili da služe okupatoru

"Njima pripada slava i nezaborav, a svima nama, a posebno mladim generacijama ostaje trajna obaveza da čuvamo njihova časna djela."

12819 pregleda 79 reakcija 24 komentar(a)
Delegacija SOBNOR-a na Lazinama, Foto: SOBNOR Crne Gore
Delegacija SOBNOR-a na Lazinama, Foto: SOBNOR Crne Gore

Delegacija SOBNOR-a položila je vijenac na spomen obilježje na Lazinama povodom obilježavanja 79. godišnjice strijeljanja 52 pripadnika i pripadnice KPJ i SKOJ-a.

"Povodom obilježavanja 79. godišnjice strijeljanja pedeset i dvoje mladih rodoljuba, u osvit slobode krajem Drugog svjetskog rata, danas su delegacije SOBNOR-a Crne Gore, Organizacija boraca NOR-a 1941-45. Glavni Grad Podgorica, Danilovgrada, Zete, delagacije političkih partija, tradicionalno 23. jula položile su vijenac na spomen obilježje na Lazinama", saopšteno je iz SOBNOR-a Crne Gore.

"U ime opštine Danilovgrad vijenac su položili predsjednik Aleksandar Grgurović i potpredsjednik Duško Stijepović. Ispred SOBNOR-a Crne Gore, vijenac su položili Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, potpredsjednik Aleksandar Maraš, sekretarka Radmila Čagorović i Veljko Kadović, predsjednik OBNOR 1941-1945 Danilovgrad", navodi se u saopštenju.

Iz SOBNOR-a su naglasili da su svečanosti su zajedno prisustvovali, porodice palih boraca i zainteresovani građani koji baštine vrijednosti antifašističke borbe.

"Danas smo se okupili da i ove godine ovog 23. jula odamo dužnu počast poginulim djevojkama i mladićima iz ovog junačkog i slobodarskog kraja, koji su u zoru 23. jula 1944. godine dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo i koji su bez imalo straha krenuli u smrt. Danas smo se ovdje poklonili njihovim sjenima i djelu, i njima u nezaborav na ovom ponositom mjestu položili cvijeće i odali počast", kazao je Veljko Kadović.

"Njihova jedina krivica je bila što su odbili da služe okupatoru, već su goloruki udarili na neprijateljske bajonete ginući za slobodu i dajući živote za svoju rodnu grudu. Njima pripada slava i nezaborav, a svima nama, a posebno mladim generacijama ostaje trajna obaveza da čuvamo njihova časna djela. Neka im je vječna je slava", zaključio je Kadović.

Na današnji dan prije 79 godina, 23.07.1944. godine, četnički odredi pod komandom Jakova Jovovića su na Lazinama strijeljali 52 pripadnika i pripadnica KPJ i SKOJ-a.

Bonus video: