U Nikšiću počinje tradicionalna manifestacija "Septembarski dani“

Prema riječima Sonje Nikčević, potpredsjednice Opštine, Narodna biblioteka „Njegoš“ promovisaće reprint izdanja knjiga „Nikšić-Onogošt“ Petra Šobajića i „Zaloga“ Vladimira Mijuškovića, a u sklopu književne tribine „Kultopis“ gost će biti Vuk Drašković
232 pregleda 0 komentar(a)
Septembarski dani, Foto: Svetlana Mandić
Septembarski dani, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.09.2017. 11:09h

I ovaj septembar, kada Nikšić proslavlja svoj dan, biće obilježen brojnim kulturnim, sportskim i turističkim manifestacijama, kao i otvaranjem određenih infrastrukturnih objekata.

„Septembar je mjesec kada se sumiraju rezultati, ali i građanima predaju na upotrebu novi infrastrkturni objekti. Tako će biti i ovog septembra, jer Nikšić u septembru i septembar u Nikšiću nose neku posebnu boju“, kazala je na konferenciji za novinare Slobodanka Roganović, rukovoditeljka Službe predsjednika Opštine.

Prema njenim riječima ove godine je, pored kulturnih i sportskih događaja, posebna pažnja posvećena i turističkim i poljoprivrednim potencijalima grada pa će tako u toku dvodnevne putujuće radionice za ambasadore koji borave u Crnoj Gori i koji će,prisustvovati svečanoj sjednici, biti organizovan i obilazak poljoprivrednih proizvođača, kao i kulturno-istorijskih i turističkih destinacija.

Dio koji se tiče kulture počinje večeras izložbom „Umjetnički izraz na upotrebnim predmetima Banjana i Drobnjaka“, a taj segment obilježiće premijera predstave Nikšićkog pozorišta, „Inspekcija“ koju po tekstu Stevana Koprivice, režira Goran Bulajić, a koja će biti izvedena 18.septembra.

Prema riječima Sonje Nikčević, potpredsjednice Opštine, Narodna biblioteka „Njegoš“ promovisaće reprint izdanja knjiga „Nikšić-Onogošt“ Petra Šobajića i „Zaloga“ Vladimira Mijuškovića, a u sklopu književne tribine „Kultopis“ gost će biti Vuk Drašković. Nastavlja se i manifestacija „Viluško kulturno ljeto“ u sklopu koje će biti obilježene 23.godine od smrti Vita Nikolića prikazivanjem filma „U trag zaboravu“ i organizovanjem pjesničke večeri.

„U septembru nastavljamo sa festivalima. Tokom 'Septembarskih dana' kreće 12. nikšićki Gitar fest koji će otvoriti Crnogorski simfonijski orkestar i prošlogodišnji pobjednik, a krajem mjeseca biće organizovan novi 'Boem fest' koji će trajati dva dana“ kazala je Nikčević.

Tokom Gitar festa biće organizovan koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanosovskog . Planirana je i promocija monografije Rajka Todorovića Todora, predstave za djecu, a sve programe realizovaće institucije Nikšića sa brojnim partnerima.

Kristina Radović, koordinatorka Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, kazala je da će tokom septembra biti organizovane brojne izložbe, promocije knjiga, predstava „Sveti i prokleti“, autorski projekat Obrada Nenezića.

Brojni sportski događaji

Tokom septembra neće biti zaboravljeni ni sportski događaji koji su počeli danas dvodnevnim turnirom u basketu “3 na 3”. Kako je kazao Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, tokom septembra biće organizovan i turnir petlića u malom fudbalu, biciklistička rekreativna trka na kojoj će učestvovati oko 300 biciklista, prvenstvo Nikšića u brzopoteznom šahu, turnir u basketu, atletska trka.

“Veterani fudbalskog kluba ‘Sutjeska’organizovaće memorijalni turnir ‘Džavid Tuzović’ u znak sjećanja na ovog sportistu koji je bio jedan od osnivača tog fudbalskog kluba, njen kapiten, sekretar i prvi reprezentativac u istoriji Crne Gore “, kazao je Korać.

Biće organizovan i, šesti memorijalni turnir “Pr.dr Vojin Nikolić”, kupovi Nikšića u tenisu i ribolovu, dvodnevni turnir u rukometu, kup karatea, koji će okupiti oko 350 takmičara iz 30 klubova iz regiona, međunarodna izložba pasa svih rasa, kao i međunarodna izložba oldtajmera.

Bonus video: