Održan protest u Nikšiću, ekološki aktivisti nastavljaju borbu za čistiji grad

Cilj protesta jeste poboljšanje životne sredine kako na području rijeke Gračanice tako i širom teritorije grada pod Trebjesom, jer, kako reče Ivane Čogurić iz Ecopatritizma, poražvajuća je situacija na terenu

4784 pregleda 2 komentar(a)
Ekološki aktivisti protestovali u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ekološki aktivisti protestovali u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U organizaciji Ecopatriotizma i Eko bontona, u Nikšiću je ispred zgrade Opštine održan treći protest za odbranu rijeke Gračanice, pod parolom "Imamo pravo da bude čisto".

Cilj protesta jeste poboljšanje životne sredine kako na području rijeke Gračanice tako i širom teritorije grada pod Trebjesom, jer, kako reče Ivane Čogurić iz Ecopatritizma, poražvajuća je situacija na terenu.

"Komunalna, odnosno ekološka slika i Nikšića i Crne Gore je izuzetno loša. Brojni građani Nikšića svakodnevno svjedoče stravičnim prizorima devastacije prirodnih dobara, dok sa druge strane brojni nesavjesni građani doprinose devastaciji istih ilegalnim deponovanjem svih vrsti otpada kao i odlaganjem tijela ugnulih životinja, zbog čega ovom gradu prijeti dodatna zaraza", kazala je Čogurić.

Protestu se odazvao veoma mali broj građana o Čogurić to objašnjava kako radnim danom, tako i nezainteresovanošću Nikšićana kada su ekološki problemi u pitanju.

Ali zato se, prema njenim riječima, veoma zainteresovani da potpišu peticiju za smjenu direktora komunalnog preduzeća Milete Milatovića, koju je do sada potpisalo njih preko 250.

"Sa nama su mještanke bistričkog kraja čije kuće se nalaze uz rijeku Bistricu i koje zimi maltene nijesu mogle otvoriti vrata, jer im je voda bila skoro do praga, a sa njom i otpad“, kazala je Čogorić.

Istakla je da su se obratili svim lokalnim službama, da odgovor nijesu dobili, a da su bili zainteresovani da umjesto protesta i peticije zajedno sa nadležnima izađu na teren i zajedno pokušaju da se izbore sa nesavjesnim pojedincima, ali i firmama.

"Nažalost, ništa od toga, a na terenu je poražavajuća situacija. Imamo da je na jednom mjestu po desetak kontejnera koji su zatrpani otpadom", istakla je Čogurić.

Boško Pavićević, mještanin Kličeva i jedan je od inicijatora prvog protesta koji je održan u maju, kazao je da se situacija od tada nije značajnije promijenila. Prema njegovim riječima i dalje nesavjesni građani i firme nelegalno deponuju otpad, koji je Komunalno preduzeće, prema njegovim riječima, dva-tri puta „samo nagrnulo“.

"Korita svih rijeka, ne samo Gračanice, su zagađena i u njima, kao i na njihovim obalama, imamo tone smeća", kazao je Pavićević.

Ukoliko nadležne službe ne reaguju i ne počnu, kako su rekli, da rade svoj posao, za mjesec će organizovati novi protest. Nadaju se da će uspjeti da probude kako nadležne, tako i savjest građana, i da će ekološka slika u gradu pod Trebjesom biti bolja.

Bonus video: