Opština Tivat nagradila najbolje učenike RE populacije

"Čestitam vam na tome što ste odabrali obrazovanje kao svoj prioritet. Vaš primjer i naša podrška, nadam se, motiv su drugima da krenu vašim stopama", istakao je potpredsjednik Opštine i podsjetio da zajedno moramo graditi društvo jednakih šansi za sve

3464 pregleda 1 komentar(a)
Nagrađeni učenici, Foto: Opština Tivat
Nagrađeni učenici, Foto: Opština Tivat

Potpredsjednik Opštine Tivat Andrija Petković ugostio je juče mlade Tivćane, pripadnike romsko-egipćanske (RE) populacije, koji sa velikim uspjehom pohađaju srednje škole u Tivtu i drugim crnogorskim gradovima.

Sabrija Rama, Mendona Ćuškaj, Đulijano Baljaj i Matej Vučković uzorni su đaci koji u planu imaju nastavak školovanja i skoro zaposlenje.

"Čestitam vam na tome što ste odabrali obrazovanje kao svoj prioritet. Vaš primjer i naša podrška, nadam se, motiv su drugima da krenu vašim stopama", istakao je potpredsjednik Opštine i podsjetio da zajedno moramo graditi društvo jednakih šansi za sve.

"Sekretarijat za društvene djelatnosti kontinuirano pruža podršku pripadnicima RE populacije u Tivtu, sa posebnim fokusom na obrazovanje. Zanimanja koja ste odabrali su tražena i nadam se da ćete edukaciju nastaviti, a zatim i pronaći posao u struci", istakla je ovom prilikom sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević.

Uspješnim srednjoškolcima uručene su novčane nagrade.

Inače, tokom protekle godine u Tivtu je izrađen nacrt Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u opštini Tivat za period 2022-2026. godine, kojim se definišu lokalne politike od značaja za RE populaciju.

Opština Tivat svake godine obezbjeđuje školski pribor za sve osnovce, školske torbe za đake prvake i besplatan školski prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola.

Opština Tivat je u prethodnom periodu podržala projekat "Prevencija ranih brakova u RE zajednici", ali i inicijativu Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!".

Već tradicionalno lokalna uprava najmlađe pripadnike RE populacije u Tivtu obraduje poklonima u vrijeme novogodišnjih praznika.

Bonus video: