Forum žena URA Bar donirao značajna sredstva osnovnoj školi u Đuravcima

Forum žena Građanskog pokreta URA u Baru, čija je potpredsjednica Jasminka Todorović , je u susret danu pismenosti i početku nove školske godine organizovao akciju "Olovka piše srcem"
57 pregleda 0 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 01.09.2017. 09:45h

U susret 8. septembru, Međunarodnom danu pismenosti, Jasminka Todorović iz Foruma žena URA podsjetila je da Crna Gora ovaj dan dočekuje sa preko 8000 nepismenih građana od kojih većinu čine žene i mladi.

Ona kaže da je pored siromaštva to još jedan gorući problem ove zemlje, uzimajući u obzir i podatke o funkcionalnoj nepismenosti.

“Siromaštvo i onemogućavanje jednakih šansi za obrazovanje su posljedica loše uprave i loše politike vladajuće partije što njima ide na ruku, jer vrlo dobro znaju da se na taj način najlakše manipuliše sa velikim dijelom populacije.”, istakla je Todorovićka.

Forum žena Građanskog pokreta URA u Baru, čija je potpredsjednica Jasminka Todorović , je u susret danu pismenosti i početku nove školske godine organizovao akciju "Olovka piše srcem". Forum žena URA Bar prikupio je značajna materijalna sredstva za OŠ “Bratstvo i jedinstvo” koja se nalazi u barskom selu Đuravci. Dame iz pokreta URA u Baru donirale su školi školski i kancelarijski materijal, pribor, udžbenike, knjige za školsku biblioteku…

“Topao i srdačan doček direktora, nastavnika i učitelja tog područnog odjeljenja, dirnuo nas je do srca. Sa upravom i osobljem škople razgovarale smo o problemima i potrebama škole koja broji petnaestak đaka. Djeca, uglavnom, po završetku škole odlaze u inostranstvo zbog nemogućnosti daljeg školovanja i pronalaska posla u svojoj zemlji. Put do Đuravaca je u izuzetno lošem stanju, zimi se puno gubi od nastavnih časova pa se to kasnije mora nadoknađivati. U školi je preko zime hladno, grijanja gotovo da nema, sanitarni čvor je započet a onda tako i ostavljen. Što se tiče školskog inventara, i on je u jako lošem stanju. Sve su to porazavajuće činjenice pred kojim vlast zatvara oči.”, kaže Todorovićka.

Dodala je i da su iz Foruma žena URA Bar napravile spisak potrebnih stvari za školu uz obećanje da će učiniti sve da ponovo pomognu.

“Uradićemo sve što možemo da djeca koja sjede u tim klupama mogu lakše da uče i da znaju da ipak neko misli na njih i njihove potrebe”, zaključila je Jasminka Todorović, potpredsjednica Foruma žena URA Bar.

Bonus video: