Felten: Omogućiti da NVO djeluju slobodno; Ambasada Češke: Osuđujemo napade na CGO

Crnoj Gori je neophodno aktivno civilno društvo i snažan nevladin sektor, poručio je njemački ambasador Peter Felten

3805 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Njemački ambasador Peter Felten kazao je da su zabrinuti zbog optužbi protiv nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO) i drugih organizacija civilnog društva, u kojima se naizgled povezuju s organizovanim kriminalom i korupcijom.

Podsjećaju da je Njemačka u nekoliko navrata finansijski podržala projekte CGO-a, poput najnovije analize parlamentarnih izbora iz rodne perspektive.

"Njemačka podržava projekte samo ako su organizacije koje ih sprovode, prema obavljenoj analizi, nedvosmisleno građanskog i civilnog karaktera", istakao je Felten na Tviteru.

Poručio je da je Crnoj Gori, kao i svakoj "živoj demokratiji", neophodno aktivno civilno društvo i snažan nevladin sektor.

"Pozivamo Vladu da promoviše i štiti okruženje koje omogućuje nevladinim organizacijama da djeluju slobodno, bez straha i nezavisno. Pozivamo sve relevantne aktere da se suzdrže od optužbi, osim ako se temelje na jasnim dokazima, protiv organizacija civilnog društva, uključujući nevladine organizacije, koje bi mogle ograničiti ili ugroziti prostor koji im je potreban za obavljanje njihove građanske uloge, ili čak dovesti njihove predstavnike u opasnost", zaključio je Felten.

Iz Ambasade Češke su kazali da osuđuju napade na CGO, poručivši da nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u njegovanju evropskih vrijednosti i demokratskih načela.

"One promovišu učešće građana, zagovaraju ljudska prava, rade na uvođenju tih osnovnih načela. Pravi pokazatelj razvijenosti političke kulture i integriteta donosilaca odluka leži u njihovom odgovoru na kritičke glasove u društvu. Osiguravanje njihove bezbjednosti i zaštita njihovih prava ključni su za održavanje vrijednosti EU i održavanje demokratskog društva", napisali su iz Ambasade Češke na Tviteru.

Iz Fondacije Fridrih Ebert takođe su izrazili zabrinutost zbog optužbi protiv CGO-a.

"Izražavamo zabrinutost zbog klevetničke kampanje usmjerene protiv našeg dugogodišnjeg NVO partnera u CG, Centra za građansko obrazovanje - CGO i Daliborke Uljarević. Oni su dokazali svoj kredibilitet zagovaranjem evropskih vrijednosti u crnogorskom društvu i održavanjem principijelnog stava prema svim vlastima", napisali su iz ove fondacije na Tviteru.

Oni su pozvali lidere u Crnoj Gori da podrže, kako kažu, slobodno i aktivno civilno društvo, kao i njihovo pravo da izraze kritičke stavove.

"Nastavićemo da sarađujemo sa CGO i podržavamo njihove napore da Crnu Goru približe EU", dodali su.

Bonus video: