Kamerama protiv piromana u Podgorici

Softver za ranu detekciju požara na više lokacija u glavnom gradu, pa će u slučaju podmetanja moći da se identifikuje počinilac

9605 pregleda 4 komentar(a)
Sa jedne od ranijih intervencija podgoričke Službe zaštite i spasavanja na Gorici, Foto: Luka Zekovic
Sa jedne od ranijih intervencija podgoričke Službe zaštite i spasavanja na Gorici, Foto: Luka Zekovic

Zahvaljujući softveru i kamerama za ranu detekciju požara koji su postavljeni na više lokacija u gradu, pa i na brdu Gorica, podgorička Služba zaštite moći će da, u slučaju podmetanja, identifikuje osobu koja je izazvala požar.

Postavljanje takvih kamera, kako su rekli “Vijestima”, biće svakodnevna aktivnost u narednom periodu.

Softver za ranu detekciju požara razvilo je startap preduzeće “Spectro Solutions”. Kamere koje koriste taj softver, kako su tada saopštili iz Glavnog grada, postavljene su krajem aprila.

“Saradnja sa startap preduzećem ‘Spectro Solutions’ i operativom mobilne telefonije “One”, pokazala se kao odlična za ranu detekciju požara i alarmiranje u početnoj fazi požara pri pojavljivanju najmanjeg dima. U momentu detekcije, kamere visoke rezolucije koje su postavljene na više lokacija u gradu, automatski zumiraju lice mjesta gdje se pojavio dim i šalje fotografije našoj Službi kako bi u početnoj fazi požara reagovali”, kazali su “Vijestima”.

Dodaju i da je se prilikom zumiranja lokacije gdje je izbio požar jasno može prepoznati lice koje podmeće požar i da to može da posluži u postupku pred nadležnim organima.

“Sistem koji je instaliran daje nam neograničenu mogućnost postavljanja novih kamera na raznim lokacijama, što će svakodnevno biti dio naših aktivnosti u narednom periodu”, kazali su iz Službe zaštite i spasavanja.

Brdo Gorica, koje kao spomenik prirode ima status zaštićenog područja, u potpunosti je pokriveno video-nadzorom preko programa “Spectro Solutions” i kompanije “One”, kažu iz podgoričke Službe zaštite.

“A takođe se na toj lokaciji nalazi naša ekipa koja dežura 24 časa. Naša služba svakodnevno vrši kontrolu hidrantske mreže na brdu Gorica, koja je ispravna i ima dovoljne količine vode u slučaju potrebe za našim intervencijama. Takođe, navodimo da smo u koordinaciji sa Glavnim gradom i svim javnim preduzećima, prije svih misleći na ‘Zelenilo’, ‘Čistoću’, kao i Agenciju za zaštitu zaštićenih područja Podgorice, udruženim snagama sprovodili akcije čišćenja brda, košenja i uklanjanja biljnog otpada. Takođe, posjećamo da je nedavno realizovana akcija pošumljavanja brda, pa svakodnevno vršimo zalivanje mladih sadnica”, rekli su iz Službe zaštite.

Kako su rekli, od početka požarne sezone, 1. jula, na teritoriji Glavnog grada bilo je 106 požara. Podgorički vatrogasci angažovani su i na gašenju požara u Zeti i Tuzima, opštinama koje još nemaju organizovane službe zaštite.

“Od prvog jula, od kada je i zvanično počela ljetnja požarna sezona, na teritoriji glavnog grada bilo je ukupno 106 požara, takođe navodimo da ih je na teritoriji opštine Zeta bilo 17, a u opštini Tuzi četiri, koje teritorije su zbog nemanja organizovanih službi, takođe, djelokrug našeg angažovanja”, rekli su “Vijestima”.

Podgorička Sužba zaštite u stalnom operativnom sastavu broji 71 izvršioca, osam volontera i tri sezonca, a njima će se pridružiti još 22 sezonca.

“Time će ukupan broj izvršilaca biti 96 zaposlenih i osam volontera. S ovim brojem naša Služba ima dovoljan broj izvršilaca”, rekli su “Vijestima”.

Iako, kako kažu, imaju dovoljan broj ljudi, i dalje nije riješen problem gašenja vatre iz vazduha.

“Slabosti sistema zaštite i spasavanja se odnose na to da nema mogućnosti da se pruži podrška gašenju požara iz vazduha, što je problem godinama unazad”, navode u odgovoru.

Dodaju da je učestala i pojava divljih deponija, da su česta odlaganja komunalnog i građevinskog otpada, “nagomilava se određena količina smeća, a onda se bira pogodan trenutak za paljenje”.

Takav scenario, kako su rekli, desio se i u naselju Barutana, gdje su mještani tokom praznovanja povodom 13. jula prijavili požar na nelegalnoj deponiji.

“Upravo iz sličnih pobuda se i desio požar u mjestu Barutana, gdje se birao momenat praznika, vikenda, podvečerje. Naša Služba po dojavi, bez obzira o kakvom se požaru radi, djeluje promptno, kao i u navedenom slučaju i učinila je sve da navedenu deponiju ugasi”, rekli su “Vijestima”.

Bonus video: