Umjetnički projekat "Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama" u Šavniku

Tema ovogodišnje radionice je „Pastirska torbica u Crnoj Gori”

2211 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Jelena Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Jelena Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

Međunarodni umjetnički projekat "Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama", autorke Jelene Đukanović, počinje danas u Šavniku i trajaće do pet

sve boje crne gore
foto: Svetlana Mandić

ka, 28.jula.

Tema ovogodišnje radionice je „Pastirska torbica u Crnoj Gori”.

"Pastirska torbica 'pletivača' izrađivana je od vune domaće ovce pramenke dugotrajnim tradicionalnim postupkom koji podrazumijeva: šišanja ovaca, pranje vune na rijeci i sušenje na suncu, vlačanje vune grebenima, predenje preslicom i vretenom, bojenje vune biljnim bojama i na kraju tkana na horizontalnom razboju. Dimenzije ovih torbi su bile okvirno 35 x 45 cm i nešto veće. U torbici je pastir nosio nešto hrane, a pastirica i pletivo da prekrati vrijeme. Kako bi danas izgledala torbica od vune koja sadrži sve što je neophodno? Možemo koristiti sve dostupne tehnike, dimenzije i forme za predmet primjenjene umjetnosti ili konceptualni rad", navela je autorka projekta.

Učesnici projekta, koji će i ove godine biti iz zemlje i inostranstva, bojiće vunu pored rijeke Bukovice gdje će i praviti torbice, dok će predavanja biti održana u Kući Pekića u Šavniku.

Prvo predavanje na temu “Upoznajmo biljke koje daju boju”, danas će održati dr sci. Nada Bubanja, dok će na temu “Objektivna metodologija u harmonijskim odnosima boje” govoriti prof. dr. sc. Martinia Ira Glogar iz Zagreba. Prof. dr sc Snežana Stanković iz Beograda imaće predavanje na temu “Tradicija i tehnologija u predenju vune - paralele”.

I sjutra i preksjutra će prvi dio dana biti rezervisan za radionice bojenja i rada sa vunom pored rijeke Bukovice, dok su poslijepodnevni časovi namijenjeni predavanjima.

Tako će sjutra, doc. mr Andrijana Popović i umjetnica iz Italije Laura Greco održati predavanje na temu

“Nesvjesno nasleđe kao psihoestetička kategorija ljudskog potencijala empatije u stimulisanju kreativnog misljenja”. Specijalni gost biće Sofija Ćuk di Garofani, umjetnica iz Pariza.

U petak će prof. Svetlozar Todorov iz Bugarske imati prezentaciju, kao i prof dr. sc. Ilda Kazani iz Albanije i prof. dr. sc. Ana Sutlović iz Zagreba koja će govoriti o višefunkcijskim svojstvima tekstilnih materijala obrađenih prirodnim bojama. Projekat "Sve boje Crne Gore - bojenje prirodnim bojama", podržali su Ministarstvo kulture i medija i Opština Šavnik.

Bonus video: