Predložili da se pomjeri početak školske godine i zimskog raspusta

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da će taj resor ozbiljno razmotriti stav predsjednika Vlade i ministra finansija. "Djeca neće biti oštećena, čak je predlog premijera u potpunosti prihvatljiv", kazao je on

32761 pregleda 87 reakcija 72 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazovi je na današnjoj tematskoj sjednici Vlade o turizmu, predložio da se promijeni termin zimskog raspusta, dok je ministar finansija Aleksandar Damjanović predložio da se za sedmicu pomjeri i predviđeni početak predstojeće školske godine.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da će taj resor ozbiljno razmotriti predloženo.

Abazović je kazao da je cilj pomoći turizmu i omogućiti bolju organizaciju nastave.

"Raspust ne treba da bude od dvadeset i nekog decembra, nego od 15. januara do nekog određenog februara, čak i od 20. januara. Na taj način pomažemo turizmu i omogućavamo bolju organizaciju škola, jer je bilo dosta problema sa grijanjem... Stvaramo efekat da i naši građani imaju mogućnost da, kad je gro turističke sezone, mogu sa djecom otići i uživati u planinama. Razumijem evropske standarde, ali ne mislim da je to striktna obaveza, već da se opredjeljujemo kako nama odgovara. Više nam odgovara da djeca početkom juna idu u školu, nego da idu u januaru", rekao je Abazović na sjednici na Biogradskom jezeru.

Rekao je kako garantuje da bi rezultati bili vidljivi.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je podržao stav premijera i predložio da se pomjeri i početak predstojeće školske godine.

"Jasno je da nemamo više tako vruć jun, nemamo više snijeg u decembru kao u februaru ili čak martu. Smatram da smo mi ti koji treba da odlučimo o trajanju školske godine, o ljetnjem i zimskom raspustu", rekao je on.

Zamolio je ministra prosvjete Miomira Vojinovića da razmotri predlog da predstojeća školska godina počne 11. septembra, a ne sedmicu ranije, kako je predviđeno.

"Drugi pravac je dugoročni, da se razmišlja da se konačno napravi kopča između vremenskih prilika i potreba privrede, i ritma koji bi odgovarao učenicima i onoga što je optimizacija rada prosvjetne struke", kazao je ministar finansija.

Vojinović je rekao da će taj resor ozbiljno razmotriti predloženo.

"I prošle godine smo prolongirali početak školske godine, kao i početak drugog polugodišta ove godine i država je osjetila benefite. Najozbiljnije ćemo razmotriti ovo što ste rekli. Djeca neće biti oštećena, čak je predlog premijera u potpunosti prihvatljiv. Ministarstvo prosvjete će u okviru zakonskih mogućnosti, uraditi sve što je u interesu naše države", zaključio je.

Bonus video: