Najavili štrajk upozorenja komunalnih preduzeća u cijeloj državi

Iz sindikata traže da se nadležni do 1. avgusta izjasne o predlogu teksta GKU, odnosno, da se riješi pitanje potpisivanja predloga tog ugovora sa resornim ministarstvom

2863 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sva preduzeća koja obavljaju komunalnu djelatnost u Crnoj Gori organizovaće štrajk upozorenja, ukoliko se do 1. avgusta ne riješi pitanje davanja mišljenja od nadležnog direktorata Ministarstva finansija na predlog teksta Granskog kolektivnog ugovora (GKU), odnosno, ne riješi pitanje potpisivanja predloga tog ugovora sa resornim ministarstvom.

To je saopštio predsjednik Sindikata stambeno-komunalne privrede Branislav Plamenac.

Naglasio je da štrajk može izazvati negativne posljedice u pogledu pružanja usluga u jeku turističke sezone.

Plamenac navodi da su 11. jula obavijestili resorno ministarstvo o preduzimanju restriktivnih mjera i aktivnosti koje će Sindikat organizovati, a u vezi nepotpisivanja izmjena i dopuna GKU.

"Međutim, kako smo u međuvremenu usmenim putem obaviješteni da postoje naznake u cilju rješavanja pitanja potpisivanja Granskog ugovora, odnosno da je nadležni direktorat Ministarstva finansija u proceduri davanja mišljenja na predloženi tekst predloga izmjena i dopuna GKU, koji prethodni potpisivanju Granskog ugovora od strane resornog Ministarstva, to je glavni Odbor Sindikata stambeno-komunalne privrede, na sjednici 25.07.2023. godine donio zaključak da navedene mjere upozorenja odloži do 01.08.2023. godine", navodi se u saopštenju.

Plamenac je rekao da apeluju još jednom da se razmotre i uvaže njihovi zahtjevi u dijelu davanja mišljenja, odnosno potpisivanja izmjena i dopuna GKU za stambeno-komunalnu djelatnost, koji je "od strane resornog Ministarstva ekologije, de facto, u potpunosti prihvaćen bez primjedbi, te da ih u realizaciji istog dijele jedino potpisi".

Bonus video: