Podgorica: Hranitelj saslušan zbog prijave nasilja

Iz Centra za socijalni rad Podgorica nisu odgovorili “Vijestima” da li su pokrenuli postupak preispitivanja licence za hraniteljstvo

11580 pregleda 2 komentar(a)
Podgorički Centar za socijalni rad, Foto: Luka Zekovic
Podgorički Centar za socijalni rad, Foto: Luka Zekovic

U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici održano je saslušanje S.R., hranitelja iz Podgorice koji je prijavljen za nasilje.

To su “Vijestima” rekli iz tog tužilaštva.

“Povodom vašeg pitanja, obavještavam da je u predmetu formiranom protiv osumnjičenog S.R., zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, izvršenog na štetu mldb. J.R. i mldb F.R, održano saslušanje. Zbog interesa postupka i zaštite učesnika u istom, u ovoj fazi postupka ne možemo iznositi više informacija”, rekli su iz ODT Podgorica.

“Vijesti” su nedavno objavile da je to tužilaštvo, nakon upita “Vijesti”, a po prijavi Uprave policije, formiralo predmet protiv jedne osobe koja, po odluci Centra za socijalni rad Podgorica, ima licencu hranitelja, a koja je prijavljena za nasilje.

Slučaj je pogoričkoj policiji prijavljen u aprilu.

O toj prijavi redakcija je saznala iz izjave nadležnih Centru za djecu i mlade “Ljubović”, gdje su djeca, nakon prijave, upućena iz hraniteljske porodice.

Podgorički Centar za socijalni rad
Podgorički Centar za socijalni radfoto: Luka Zeković

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević ranije je rekla “Vijestima” da su djeci, pored ostalog, konstatovane i povrede.

“Dana 9. aprila, u pratnji socijalne radnice i inspektora Centra bezbjednosti u ranim jutarnjim časovima, malodobna djeca su smještena u JU Centar ‘Ljubović’, pošto su ista prijavila nasilje koje su pretrpjeli u hraniteljskoj porodici, a zbog čega su i izmješteni iz hraniteljske porodice. Djeci je ukazana psihološka i medicinska pomoć, takođe su konstatovane povrede. Narednog jutra stručni radnici Centra ‘Ljubović’ su ponovo odveli djecu na medicinske preglede, kako bi im bila pružena adekvatna terapija, jer su se žalili na bolove”, objavile su “Vijesti” prošle sedmice.

“Vijesti” su objavile i o prijavi nasilja kod drugog hranitelja, takođe iz Podgorice, a za taj slučaj, iz ODT su uputili na kolege iz Višeg tužilaštva.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nakon što je obaviješteno o događaju koji navodite u vašem pitanju, tokom izviđaja, prikupilo sva potrebna obavještenja i podatke, te nakon ocjene istih našlo da nema osnovane sumnje da je prijavljeni B.V., ili bilo koje drugo lice izvršilo bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, na štetu maloljetne S.B.”, navodi u odgovoru rukovoditeljka Lepa Medenica.

Taj slučaj nasilja policiji je prijavljen u januaru, a iz Višeg tužilaštva, na dodatan upit redakcije o njihovom postupanju, kazali su da je to bilo 6. januara.

“Vijesti” su ranije uputile pitanja Upravi policije o oba slučaja i do danas redakcija nije dobila odgovor.

O slučaju B.V. redakcija je, kao nadležnom, podgoričkom Centru za socijalni rad uputila i ranije set pitanja, ali iz tog Centra nijednom nisu odgovorili o postupanju tužioca.

“U slučaju saznanja da se nad djetetom vrši bilo koji vid nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, dužni smo da svaku sumnju prijavimo nadležnim institucijama, koje će utvrditi da li su sumnje osnovane, dok će CSR preduzeti sve radnje radi zaštite prava i interesa lica. U slučaju da su sumnje osnovane i da se protiv hranitelja pokrene postupak, pokreće se i postupak preispitivanja licence”, o konkretnom slučaju odgovorila je ranije “Vijestima” Marija Nikolić, direktorica podgoričkog CSR.

Nakon što je redakcija dobila odgovor Višeg tužilaštva, “Vijesti” su tom Centru uputile dodatno pitanje, pored ostalog, da li su i kada od tužilaštva informisani o statusu prijave. Iz CSR nisu odgovorili.

Istom Centru upućena su pitanja o navodima ODT-a u Podgorici da je formiran predmet protiv S.R. zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici na štetu maloljetnih J.R. i F.R.

Nisu odgovorili na pitanja koliko su ta djeca bila na smještaju, te da li je CSR pokrenuo postupak preispitivanja licence...

Bonus video: