Hitna pomoć u Bijelom Polju dobila sanitetsko vozilo

Sanitetsko vozilo obezbijeđeno je iz Projekta 88 EU, u kome učestvuje i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, uz podršku Ministarstva zdravlja

1969 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ZHMP
Foto: ZHMP

Jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Bijelom Polju dobila je novo sanitetsko vozilo, vrijedno oko 54 hiljade eura.

Ključeve novog sanitetskog vozila rukovodiocu jedinice ZHMP u Bijelom Polju predao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Iz ZHMP je saopšteno da je sanitetsko vozilo obezbijeđeno iz Projekta 88 Evropske unije (EU), u kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, učestvuje i Zavod.

„Projekat se odnosi na pružanje pomoći u slučaju nuklearno-hemijsko- biološkog akcidenta. Vrijednost vozila je 53.850 eura, bez poreza na dodatu vrijednost“, kaže se u saopštenju.

Šćekić je, kako se navodi, zahvalio partnerima iz EU na pomoći i istakao značaj pripremljenosti sistema zdravlja za eventualne krizne situacije.

“Podrška i pohvale za ZHMP i direktora (Vuka) Nikovića, koji sa timom uspješno vodi projekat i stvara uslove da Zavod bude prva ustanova koja će biti opremljena za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama koje se odnose na hemijsko biološko radiološke i nuklearne akcidente”, kazao je Šćekić.

hitna BP
foto: ZHMP

On je rekao da se nada da će se sanitetsko vozilo koje je dobila jedinica u Bijelom Polju što manje koristiti, ali i da će u slučaju potrebe značajno olakšati rad medicinskim ekipama koje su često na terenu i obavljaju najvažnije zadatke u zaštiti zdravlja onih kojima je pomoć najpotrebnija.

“Naša je želja da nam ova oprema nikada ne zatreba i vjerujemo da će tako i biti, ali je uvijek bolje biti spreman na potencijalne prijetnje i brzu reakciju ako do krize dođe“, naveo je Šćekić.

Prema njegovim riječima, za zdravstvenu sigurnost građana važna je spremnost.

„Upravo nas ovakvi projekti čine sigurnijim”, dodao je Šćekić.

Kako je saopšteno, vozilo je Zavodu isporučio Naučno-tehnološki centar u Ukrajini.

hitna BP
foto: ZHMP

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori poručili su da novo sanitetsko vozilo, nabavljeno u okviru projekta, predstavlja ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti Crne Gore za reagovanje u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći.

“Najsavremenije vozilo hitne pomoći biće isključivo posvećeno CBRN hitnoj medicinskoj upotrebi, jačajući kapacitet Centra za obuku u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori“, kazali su iz Delegacije EU.

Kako su naveli, obezbjeđivanjem te esencijalne CBRN opreme, STCU ima za cilj da podrži unapređenje nacionalnih i regionalnih institucija za obuku i pružalaca nacionalnih službi hitne medicinske pomoći.

Niković je istakao značaj pomoći partnera iz EU.

On je kazao da je obnova voznog parka jedan od prioriteta da bi usluga hitne medicinske pomoći bila adekvatna i na vrijeme.

Približavanje standardima EU, kako je poručio Niković, prioritet je menadžmenta ZHMP.

„Učestvovanjem u projektu EU P88 i nakon njegove realizacije Zavod postaje jedina zdravstvena ustanova koja će imati obučen kadar i opremu za rekaciju u hemijsko– biološki - nukleranim radiološkim akcidentima”, naveo je Niković.

Iz ZHMP rekli su da će iz Projekta 88, uz podršku Ministarstva zdravlja, dobiti i opremu za CBRN zaštitu, kao i opremu za trening.

Time će, kako su naveli, uskoro postati prva zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja posjeduje opremu za CBRN zaštitu.

„U sklopu projekta obučeno je pet instruktora - dva doktora specijaliste urgentne medicine i tri tehničara, za obuku u slučaju hemijsko biološko radiacionog akcidenta“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: