Počelo davanje saglasnosti na nove cijene boravka u vrtićima

Ministarstvo je krajem maja saopštilo da će od naredne školske godine važiti nove cijene, ali javne predškolske ustanove nijesu dobile formalnu saglasnost do sada

5010 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete počelo je da daje saglasnost javnim predškolskim ustanovama za povećanje cijena boravka od naredne školske godine, nakon čega će one početi sa potpisivanjem ugovora sa roditeljima.

Javne predškolske ustanove poslale su u maju zahtjev da povećaju cijene cjelodnevnog boravka djeteta u jaslenoj grupi na 50 eura mjesečno, a na 49 za mališane vrtićkog uzrasta.

Ministarstvo je krajem maja saopštilo da će od naredne školske godine važiti nove cijene, ali javne predškolske ustanove nijesu dobile formalnu saglasnost do sada.

I JPU “Ljubica Popović” iz Podgorice još nije dobila saglasnost, zbog čega i odlaže potpisivanje ugovora sa roditeljima djece koja kreću u vrtić od predstojeće školske godine.

Direktorica ove JPU Vesna Nikolić objasnila je u intervjuu Roditelji pitaju da su obnovili ugovore sa roditeljima djece koja su već boravila do 1. juna. U starim ugovorima nije preciran iznos naknade boravka.

Nikolić je podsjetila da, osim potpisanog ugovora, roditelji prije prvog dana školske godine treba da uzmu i ljekarsko uvjerenje od izabranog pedijatra da su djeca sposobne za vrtići.

“Potvrda od ljekara može biti i iz maja, nevažno samo da je iz ove kalendarske godine i roditelji treba da je obezbijedi na vrijeme bez obzira ako je to dijete boravilo u vrtiću i 31. avgusta. Ona važi za narednu školsku godinu”, pojasnila je ona u intervjuu koji zajedno realizuju udruženje Roditelji i agencija MINA.

Govoreći o načinu organizacije dežurstava u toku ljetnjih mjeseci, Nikolić je ocijenila da se moraju imati u vidu potrebe porodice i da u skladu sa tim vrtići u Podgorici rade u julu i u avgustu.

“Ali da li je potrebno da bude toliki broj djece? Mi što se naše organizacije tiče, moramo poštovati potrebe roditelja, djece, ali moramo poštovati i zakon o radu. Mit je da vaspitači odmaraju tri mjesece godišnje”, kazala je ona.

Vaspitači, dodaje, imaju godišnjeg odmora onoliko koliko im se dopusti zbog procesa i organizacije rada u ljetnjim mjesecima.

“To znači da nijedan vaspitač ne može da iskoristi kompletan godišnji odmor, a da bi se ispoštovale potrebe roditelja”, kaže Nikolić.

Prema njenim riječima, pravo na slanje djeteta u vrtić tokom ljeta se upotrebljava i zloupotrebljava jer postoje roditelji koji zaista ne mogu priuštati sebi ni dan odmora, ali ima i onih koji bez obzira da li su zaposleni ili ne šalju djecu 12 mjeseci u vrtić.

Nikolić je objasnila da dio roditelja uzima godišnji odmor u toku godine i tada povuku djecu iz vrtića, što “poštuje do neba”.

Javna predškolska ustanova “Ljubica Popović” je prošle godine organizovala rad u toku ljetnjih mjeseci u dvije vaspitne jedinice, a ove godine u tri.

Ove godine su 1. jula imali 20. djece više nego prošle godine, i kako tvrdi Nikolić, nijesu imali gužvu osim na kratko jer se pojavio jedan dio djece za koje roditelji nijesu najavili boravak u toku dežurstva.

Ona smatra da od 1. septembra do 30. juna sva djeca, bez obzira da li roditelji rade ili ne rade, treba da idu u vrtić jer se pokazalo da im to iskustvo pomaže da bolje uče i kasnije imaju bolja postignuća u školi.

JPU “Ljubica Popović” već dvije godine apeluje na roditelje da djeca koja ne koriste cjelodnevni program, pošalju u popodnevni, posebni i besplatni program u toku kojeg rade u malim grupama – druže se s drugom djecom i učestvuju u vaspitno-obrazovnom radu.

Taj program je predviđen kao priprema za školu, ali je ova ustanova odlučila da obuhvati i djecu srednjeg vrtičkog uzrasta.

Bonus video: