Mudrost počinje željom za znanjem

Oni su dobili po 500 eura, dok su drugo dvoje kandidata, Rajka Pejanović i Pavle Vulanović, nagrađeni knjigama
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2017. 06:51h

Vuk Jovović, tek svršeni nikšićki gimnazijalac, i Vladimir Bošković koji je, kako reče, od ponedjeljka učenik završnog razreda Gimnazije, uspješni mladi matematičari, dobitnici su novčane nagrade u iznosu od hiljadu eura, koju Fondacija “Oikos IV5” dodjeljuje šestu godinu zaredom. Oni su dobili po 500 eura, dok su drugo dvoje kandidata, Rajka Pejanović i Pavle Vulanović, nagrađeni knjigama. Odluku o dobitnicima donijela je komisija u sastavu Slobodanka Brajušković, Mira Joksović, Željko Radojević, Tanja Spalević, Margita Blagojević i Petar Tadić.

Vuk od ove jeseni školovanje nastavlja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, odsjek matematika i računarske nauke, dok će Vladimir, koji je ove godine Crnu Goru predstavljao na balkanskoj i svjetskoj olimpijadi iz matematike, još godinu nastaviti da se takmiči. I osvajamedalje. Rajka se sa fizikom uspješno druži još od osnovne škole, dok je Pavle mladi hemičar koji je Crnu Goru ove godine predstavljao na svjetskom takmičenju u Tajlandu.

„Sreća se pruža onima koji znaju. Prava je sreća da u ovom vremenu poremećenih vrijednosti imamo ovakve bisere. Mislim da tih bisera u našem društvu ima pozamašan broj i to je naša nada“, kazala je profesorica Slobodanka Brajušković, supruga pokojnog prof. Slobodana po čijem đačkom nadimku Fondacija i nosi ime.

Na konkurs Fondacije ne mogu da se prijave „prosječni” učenici, niti oni koji imaju „samo” petice, jer Fondacija, kako je kazala dr Tanja Spalević, traži više od toga - učenike koji su postigli uspjeh u oblasti prirodnih nauka na raznim takmičenjima i koji su tokom intervjua članove komisije ubjedili da jesu najbolji među najboljima. Upravo sami kandidati i dobitnici nagrada, kako je kazala Spalević, najbolja su potvrda da komisija i pored teškog zadatka donese dobru odluku.

Fondaciju „Oikos” su osnovali bivši učenici IV-5 odjeljenja biologa nekadašnjeg Srednjoškolskog centra, koje je 1980. proglašeno za najbolje u Jugoslaviji. “Zlatno odjeljenje”, kako su ih zvali, brojalo je 28 djevojaka i šest momaka, i imalo prosječnu ocjenu 4,72, a njihov razredni starješina, čuveni „Oikos“, bio je, spram nadimka, „dom“ za njihovu tinejdžersku dušu.

“Bili smo na neki način avangarda, čak i u odnosu sa profesorom Brajuškovićem koji je bio naš profesor, roditelj, ali iznad svega naš prijatelj sa kojim smo dijelili i stvari koje se nijesu dijelile u to vrijeme sa profesorima“, kazao je mr Željko Radojević, jedan od onih koji je pokrenuo osnivanje Fondacije kojoj je cilj mladom naraštaju trasirati put znanja.

“Zadovoljstvo je kada vidim mlade da konkurišu za nagradu. Nikada im ne čestitam na njoj već im čestitam na radu, na želji da uče i stvaraju, jer nagrada nije svrha Fondacije. Svrha je da pružimo podršku mladim ljudima na tom putu kojim su krenuli bez nas, da mi to prepoznamo i na neki način pomognemo onim mlađim generacijama da i oni krenu putem znanja“, kazao je Radojević.

A da su dobitnici nagrade koju “Oikos” dodjeljuje zaista najbolji među najboljima pokazuje i Petar Tadić, prvi lauerat, a sada sada član Izvršnog odbora Fondacije.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojih sam počeo da sarađujem sa Fondacijom od prvog dana je što promoviše korisne i vrijedne stvari koje svakom društvu trebaju, što su pokazali želju za promocijom znanja, nauke, i to iskrenu želju bez nekih skrivenih motiva“, kazao je Tadić.

Završio je fakultet fizike na beogradskom univerzitetu i sada je na master studijama na Oksfordu. Iako nije želio da se hvali priznao je da morate biti u samom svjetskom vrhu da bi vas primili na pomenutom fakultetu, jer činjenica da od pet ili deset hiljada kandidata primaju svega 10 ili 20, dovoljno govori.

“Birati najbolje među najboljima, najuspješnijima, najpametnijim nije lako, ali jeste pravo zadovoljstvo i za ovaj rad uvijek se ima vremena “, kazala je dr Mira Joksović, predsjednica “Oikos”-a. Ona se zahvalila prijateljima Fondacije koji ih šest godina podržavaju i pomažu.

Za nagradu su, do ove godine, mogli da konkurišu samo učenici prirodno-matematičkog smjera nikšićke Gimnazije, dok će od naredne godine to moći da urade svi talentovani i uspješni nikšićki srednjoškolci, bez obzira koju školu pohađaju. Bitno je samo da su, ako ne prvi, onda među prvima.

Sa članovima Fondacije i kandidatima razgovor je vodila Sonja Vujadinović, dok je moderator večeri, koja je održana u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo”, bio Miro Nikolić.

Galerija

Bonus video: