NVO 35 mm: Osuđujemo napade na M portal, nema adekvatne kazne za one koji prijete novinarima

"Ohrabreni porukama iz vrha vlasti koji targetira sve one koji ne misle slično njima, iz bezdana anonimnosti društvenih mreža i interneta, svako malo izranjaju novi "junaci" a stari su ohrabreni."

4227 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO 35 mm
Foto: NVO 35 mm

Iz nevladine organizacije (NVO) 35 mm saopšteno je da ta NVO snažno osuđuje konstante online napade na M portal, koji traju gotovo godinu.

"Smatramo da nadležni organi nijesu uradili dovoljno i da na adekvatan način nema kazne za sijače mržnje i one koji prijete novinarima", dodaje se.

"Ohrabreni porukama iz vrha vlasti koji targetira sve one koji ne misle slično njima, iz bezdana anonimnosti društvenih mreža i interneta, svako malo izranjaju novi "junaci" a stari su ohrabreni. Jedno je ne slagati se sa uređivačkom politikom medija, ali niko ne smije dati sebi za pravo da prijeti, napada, ugrožava bezbjednost u bilo kom obliku- jer je to napad na slobodu, društveno ustrojstvo, demokratiju, a time i svakog pojedinca u društvu", navodi se u saopštenju koje potpisuje Darko Ivanović, izvršni direktor NVO 35mm.

Oni su istakli da se nečinjenjem nadležnih u ostalim medijima stvara atmosfera straha, jer sloboda medija je temelj demokratskog društva i ključni faktor u očuvanju transparentnosti i odgovornosti izvršne vlasti.

"NVO 35mm se godinama zalaže za medijsku slobodu, demokratiju i ljudska prava i poziva nadležne organe da hitno zaštite urednicu M portala, Danicu Nikolić, kao i da učine sve iz njihove nadležnosti, kako bi stvorili sigurno i poštovanjem ispunjeno online okruženje za sve", piše u saopštenju.

Poručili su da je ta podrška od suštinskog značaja u borbi za očuvanje medijskih sloboda i prava novinara i novinarki.

Bonus video: