Državni arhitekta odobrio, "Okov" nastavio gradnju ispod Gorice

Podgorička firma “Okov” nakon zatvaranja u januaru, ponovo otvorila gradilište u Beogradskoj ulici

29787 pregleda 18 komentar(a)
Juče na gradilištu “Okova” pod Goricom, Foto: Luka Zekovic
Juče na gradilištu “Okova” pod Goricom, Foto: Luka Zekovic

Podgorički “Okov” nastavio je gradnju u Beogradskoj ulici na osnovu izmijenjenog idejnog rješenja, na koje je saglasnost dao glavni državni arhitekta.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nakon inspekcijskog nadzora na gradilištu.

“Uvidom u evidenciju urbanističko-građevinske inspekcije utvrđeno je da je za predmetno građenje investitor DOO ‘Okov’ Podgorica predao prijavu građenja zavedenu pod brojem 12-745/23-4920/1 od 14.06.2023. godine sa dokumentacijom izrađenom u odnosu na izmijenjeno idejno rješenje i dobijenu saglasnost glavnog državnog arhitekte. U postupku obrade navedene prijave građenja sačinjen je zapisnik od 12. jula, kojim je utvrđeno da je dostavljena dokumentacija za građenje predmetnog objekta u skladu sa članom 91 zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, rekli su iz resora ministarke u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović.

Kako su dodali, urbanističko-građevinska inspekcija nastavila je nadzor na terenu, i 20. jula izvršila inspekcijski pregled građenja objekta.

“Te konstatovala da se na navedenoj lokaciji izvode radovi na etaži podruma i da su u toku radovi na zatrpavanju širokog iskopa temeljne jame. Radovi na zatrpavanju podrumskih zidova izvode se prema Beogradskoj ulici u skladu sa izmijenjenom projektnom dokumentacijom naprijed navedene prijave građenja dostavljene urbanističko-građevinskoj inspekciji 14. juna”, rekli su iz Ministarstva.

Gradilište “Okova” u Beogradskoj ulici, ispod brda Gorica, u centru Podgorice, zapečaćeno je krajem januara, pošto je urbanističko-građevinska inspekcija utvrdila nepravilnosti na koje je, na upit “Vijesti”, ukazala Inženjerska komora.

Iz komore su tada rekli da idejno rješenje objekta nije u potpunosti urađeno u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, te da sa tim uslovima i planskom dokumentacijom nije u skladu ni saglasnost glavnog državnog arhitekte na to idejno rješenje.

Iz resora ekologije do danas nisu odgovorili i da li ta negativna ocjena Inženjerske komore povlači i odgovornost glavnog državnog arhitekte, odnosno lica koje je potpisalo rješenje.

“Vaša pitanja su uredno proslijeđena, međutim od kolega još nismo dobili odgovor. Čim budemo imali povratnu informaciju, bićete obaviješteni”, odgovorili su iz PR službe Ministarstva 13. februara.

Odluku da tada zapečate gradilište, kako su rekli, donijeli su i uzimajući u obzir inicijativu Uprave za imovinu i katastar.

Iz Uprave su, kako su ranije rekli “Vijestima”, 30. decembra 2022. dostavili dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “u kojem je prenio svoja saznanja, a u cilju zaštite državne imovine koja se odnosi na mogućnost devastiranja prilazne saobraćajnice vili Gorica”.

“Koja bi prouzrokovala eventualno ugrožavanja bezbjednosti štićenih ličnosti i drugih gostiju u svim budućim događajima koji se održavaju u ovom reprezentativnom objektu, kao i mogućnost uklanjanja javnih zelenih površina (čempresa)”, rekli su tada.

Investicija “Okova” ispod Gorice predmet je interesovanja javnosti počela biti nakon što je na gradilištu sredinom januara posječeno više stabala, višedecenijskih čempresa.

Na rješenje o zabrani gradnje iz januara, Ministarstvo je sredinom marta donijelo novo, kojim se postupak obustavlja, jer je, kako se navodi, investitor 7. marta dao izjavu da odustaje od žalbe.

Glavni državni arhitekta 3. februara poništio je saglasnost na ranije idejno rješenje. Nakon toga, 22. marta “Okov” dostavlja dopunu zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje, a Direktorat glavnog državnog arhitekte 13. aprila daje saglasnost.

Budući stambeni objekat “Okova” spratnosti P+3 nalazi se na parcelama 2325 i 2326, KO Podgorica II, urbanistička parcela 46a, Zona A, Detaljno-urbanističkog plana (DUP) “Nova varoš 2”, u Beogradskoj ulici, u bafer zoni Spomenika prirode park-šuma Gorica.

Vlada je na sjednici 20. januara donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna DUP-a “Nova varoš 2”. Kako su tada kazali, razlog tome je to što taj DUP zahvata značajan dio padina brda Gorica, koje su “pritisnute intenzivnom gradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata”, a kako bi se postojeće plansko rješenje korigovalo u skladu sa činjenicom da Gorica ima status spomenika prirode.

Bonus video: