Advokatska kancelarija "Prelević": Vlada nastavlja nezabilježen pritisak na Privredni sud

"Mi smo se obratili Sudskom savjetu da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, obezbijedi Ustavom zagarantovanu nezavisnost i samostalnost sudova"

5244 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je imala još jedan pokušaj javnog pritiska, preko navoda prigovora Zaštitnice imovinsko - pravnih interesa Crne Gore, objavljenih u "Vijestima" 25. jula, s ciljem dodatnog pritiska na Privredni sud, u predmetu koji je kompanija "Domen" pokrenula protiv države Crne Gore za poštovanje ugovornih obaveza, saopšteno je danas iz advokatske kancelarije "Prelević".

"Vijesti" su 25. jula objavile da je Privredni sud Crne Gore formirao predmet po prigovoru države na rješenje kojim je na predlog "Domena" određena privremena mjera, i Vladi, odnosno Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma (MERT), do daljeg onemogućeno da sprovede javni poziv i izabere novog agenta registracije nacionalne internet oznake (me).

Odluku kojom je onemogućio državi do daljeg da sprovede javni poziv za izbor agenta registracije.me oznake, Privredni sud donio je 10. jula. Tada nisu uvaženi argumenti iz izjašnjenja koje je istog dana u ime države dostavila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović.

"Gotovo sve predstavlja ponavljanje pravno irelevantnih teza, kojima Vlada pokušava da maskira činjenicu da je sama propustila obavezu da u ugovorenom roku od tri mjeseca dostavi izjašnjenje o mogućnostima i uslovima produženja Ugovora o agentu registracije. Zbog toga je Ugovor sa Domen d.o.o, kompanijom sa većinskim američkim kapitalom, ostao na snazi pod istim uslovima do 31. marta 2033. godine. Posebno zabrinjava to što Vlada nastavlja nezabilježeni pritisak na Privredni sud, koji je počeo po donošenju privremene mjere koja nije odgovarala Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma", ističe se u saopštenju advokatske kancelarije "Prelević" koja zastupa kompaniju "Domen".

Oni su poručili da je Ministarstvo poslije odluke suda dalo saopštenje kojim je optužilo Privredni sud za nezakoniti rad i korupciju.

"Zbog toga je Privredni sud bio primoran da odgovori Ministarstvu i 12. jula je javno zamolio da se uzdrže od neprimjerenog uticaja na sud. Na osnovu dosadašnjih oglašavanja iz izvršne vlasti, zaključuje se da se samo nastavlja hajka na Privredni sud, uz plasirane poruke u tekstu od 25. jula na portalu Vijesti pod naslovom "Privredni sud formirao predmet po prigovoru države: Grubo zanemarivanje interesa građana". To je činjenični i pravni nonsens, imajući u vidu da je predmet formiran našim Predlogom za određivanje privremene mjere od 30. juna, te ovakva dramatizacija i manipulacija javnosti predstavlja dodatni pritisak na Privredni sud. Očigledna je već neko vrijeme i kampanja protiv Suda, koja se vodi iz pozicije vlasti. Zbog takve situacije, mi smo se obratili Sudskom savjetu da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, obezbijedi Ustavom zagarantovanu nezavisnost i samostalnost sudova", poručili su iz advokatske kancelarije "Prelević".

Bonus video: