Dukaj se sastao sa Grubijem: Jačati regionalnu i međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber napada

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je istakao da su odlični politički i bilateralni odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer za cijeli region.

1484 pregleda 0 komentar(a)
Dukaj i Grubi, Foto: MJU
Dukaj i Grubi, Foto: MJU

Vlada Crne Gore intenzivno radi na jačanju regionalne i međunarodne saradnje, koja igra ključnu ulogu u borbi protiv sajber napada, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On se, tokom zvanične posjete zvaničnom Skoplju, sastao sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom za politički sistem i odnose među zajednicama u Sjevernoj Makedoniji, Artanom Grubijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je istakao da su odlični politički i bilateralni odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer za cijeli region.

On je kazao da ti odnosi mogu još više biti produbljeni u oblasti reforme javne uprave, digitalne transformacije i informacione bezbjednosti.

„Smatram izuzetno važnim da prepoznamo proaktivne aktivnosti koje preduzimaju države u našem regionu, a ovakvi sastanci su odlična prilika da podijelimo najbolje prakse i ojačamo regionalnu i međunarodnu saradnju“, naveo je Dukaj.

On je rekao da se, kao odgovor na pomenute izazove, u Crnoj Gori počelo sa mijenjanjem normativnog okvira.

„Izradili smo novi Zakon o sajber bezbjednosti koji je usklađen sa EU NIS 2 direktivom i aktivno radimo na primjeni Nacionalne strategije sajber bezbjednosti“, kazao je Dukaj.

On je naglasio da se usvajanjem tog zakona stvaraju uslovi za formiranje Agencije za sajber bezbjednost i Vladin CIRT, kao dva snažna mehanizma, koji će štititi zemlju od budućih sajber napada kroz dvadesetčetvoročasnovni rad zaposlenih specijalizovanih za ovu oblast.

„Uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočavamo i evoluirajuću prirodu sajber napada, regionalna i međunarodna saradnja igra ključnu ulogu u borbi protiv njih“, rekao je Dukaj.

On je istakao da Vlada Crne Gore intenzivno radi na jačanju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti.

Grubi je kazao da su danas odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije odlični u svim oblastima, i da zajedničkim projektima i saradnjom mogu napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

Bonus video: