Centar za romske inicijative izradio video koji ukazuje na značaj poštovanja ljudskih prava unutar RE zajednice

"Video zapis smo promovisali na 20 radionica na kojima je učešće uzelo 200 predstvanika/ca romske i egipćanske zajednice iz Nikšića, Podgorice i Berana."

1578 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa jedne od radionica, Foto: Centar za romske inicijative
Detalj sa jedne od radionica, Foto: Centar za romske inicijative

Centar za romske inicijative (CRI) je u okviru projekta „Promocija ljudskih prava unutar romske i egipćanske zajednice“ izradio video zapis pod nazivom „Svaki dan je tvoj dan“.

Izrađeni video zapis koji sadrži deset poruka koje imaju za cilj da predstavnicima/ama romske i egipćanske (RE) zajednice, sa fokusom na djevojčice i žene, ukažu na značaj poštovanja ljudskih prava koja se najčešće uskraćuju i krše kada je u pitanju RE zajednica.

"Video zapis smo promovisali na 20 radionica na kojima je učešće uzelo 200 predstvanika/ca romske i egipćanske zajednice iz Nikšića, Podgorice i Berana. Prisutni učesnici su nam nakon promocije video zapisa, u direktnoj komunikaciji, saopštili da su upravo ovo prava koja su im najčešće uskraćena što se u praksi odražava prilikom zdravstvenih pregleda, neregulisanog pravnog statusa, zapošljavanja. Jedna od najznačajnijih povratnih informacija da odrasli najčešće krive djevojčice zbog zasnivanja ranog braka", kazali su iz Centra za romske inicijative.

Kako su saopštili, jedan od učesnika je istakao da prava koja promoviše pomenuti video zapis su prava koja pripadnici RE zajednice uopšte nemaju.

"Generalno komentari na video zapis su veoma pozitivni, a neki od najzačajnijih su da je bitno da znaju da imaju ta prava i da su nam zahvalni za sve što radimo. Odrasli smatraju da je od velikog značaja da se video promoviše i da ga pogleda što veći broj mladih iz romske i egipćanske zajednice", istakli su autori video zapisa.

Video se završava porukom koju, kako su kazali, žele da pošalju svima: „Zajedno radimo na tome da živimo u društvu u kojem se svi osjećamo jednako, uvaženo, poštovano i zaštićeno”.

Projekat u sklopu koga je urađen video zapis je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: