Sindikat podnio krivičnu prijavu protiv direktorice ASK-a: Planirana eliminacija dijela službenika

Istakli su da su predstavnici sindikata takođe, predali Inicijativu za ocjenu ustavnosti na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koji je na predlog Direktorice Jelene Perović usvojio Savjet Agencije, kojem inače mandat ističe za par dana.

8280 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore saopštio je da je podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Jelene Perović.

"Predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa i Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije, Nenad Rakočević i Bulat Bulatović kao zaposleni ASK-a i član Sindikata podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno falsifikovanja isprave ili zapisnika", navodi se u saopštenju Sinidikata.

Istakli su da su predstavnici sindikata takođe, predali Inicijativu za ocjenu ustavnosti na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koji je na predlog Direktorice Jelene Perović usvojio Savjet Agencije, kojem inače mandat ističe za par dana.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

"Sve ove radnje se dešavaju u ovom značajnom državnom organu, čija je namjena upravo preventiva i otklanjanje u smislu nepravilnosti i nezakonitosti", dodaje se.

"Unazad već neko vrijeme crnogorsku javnost su veoma zainteresovala pojedina dešavanja u Agenciji za sprječavanje korupcije. Da situacija unutar ove važne državne kontrolne institucije nije besprijekorna može se vidjeti iz javnosti poznatih dešavanja ili afera kao što je korišćenje čuvenog ekstra luksuznog službenog automobila i sumnja se namjera za kupovinu još jednog takvog, kao i javni tender raspisan za nabavku ekstra luksuznih, skupih mobilnih telefona namijenjenih pretpostavlja se za članove rukovodstva i sastav odlazećeg Savjeta ASK-a. Međutim, ove može se reći afere očigledno neće biti usamljene", piše u saopštenju.

Iz Sinidikata su naglasili da je direktorica ASK-a u "nekom svom ličnom ratu" donijela odluke o pokretanju disciplinskog postupka protiv zaposlenog i člana sindikata Bulata Bulatovića, odnosno protiv predsjednika Sindikata ovog organa Dušana Drakića.

Poručili su da sumnjaju da je namjera je trajna eliminacija navedenih osoba iz ASK-a, te da su načini na koje ove aktivnosti direktorica sprovodi, zajedno sa uvezanim licima, nezakoniti i "najblaže rečeno nekorektni."

"Iz tog razloga je i predata krivična prijava, jer su se u sprovođenju namjera sumnjamo koristili nedozvoljenim načinima, a to će u konačnom potvrditi i slovo zakona. Ovo je između ostalog samo početak raznih procesa koje će sindikat pokrenuti protiv direktorice i više odgovornih uvezanih osoba", navodi se u saopštenju ASK-a.

Iz Sindikata su istakli da je 29. maja ove godine Savjet ASK-a usvojio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prema kom su, po njihovim riječima, planirana bitna pomjeranja i degradacija velikog dijela službeničkog kadra ove ustanove, sa akcentom na ekspertski kadar.

"Koje su to pobude i razlozi natjerali direktoricu i većinski dio Savjeta da urušava struku u ovoj ustanovi, zaposleni i javnost će u budućnosti znati precizno, a do tada Sindikalna organizacija ASK-a i Sindikat uprave i pravosuđa CG, kojem strukturno pripada ova sindikalna organizacija su već preduzeli odgovarajuće pravne korake u vidu predate Inicijative za ocjenu ustavnosti na zakonitost sistematizacije", dodaje se u saopštenju.

Objasnili su da je usko stručni sastav ekspertskog kadra ASK-a sa pozicije samostalnog savjetnika I, novom sistematizacijom planiran da se degradira i do pet zvanja unazad (viši savjetnik III).

"Prema Zapisniku sa sjednice Savjeta ASK-a, razlozi degradiranja zvanja su komični i nelogični, služe samo da zamaskiraju oči čitaocoma i eventualno onima koji bi vršili monitoring i ocjenu zakonitosti ovog akta. Prema sumnjama nas predstavnika sindikata, ovdje se radi na eliminisanju usko stručnih službenika koji su radili veoma važne i odgovorne referate, u budućnosti bi trebalo da rade takođe na veoma važnim slučajevima za koje sumnja se neko ne želi da ugledaju svijetlo dana", piše u saopštenju Sindikata.

Poručili su da "zakulisna planirana igra menadžmenta ASK-a u krajnjem dovodi do osnovane sumnje da je u konačnom planirana eliminacija dobrog dijela službenika ili jednostavno krajnji cilj su njihovi otkazi, na način što bi degradacija njihovih zvanja usmjerila na njihovu nestručnost i nepotrebnost", dok se, kako se navodi u saopštenju, na razne načine favorizuju zaposleni po raznim vrstama nezakonitih ugovora koje direktorica zapošljava od početka svog mandata.

Naglasili su da su predstavnici sindikata su preduzeli prve korake u pravnoj zaštiti zaposlenih ove ustanove, te da će biti procesuirani i svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način o zakone Crne Gore.

"Simptomatično je da bi upravo ova ustanova trebala da radi na sankciji i prevenciji u skladu sa zakonima i interesima Crne Gore, a ne da svojim postupanjima bude izvor afera i nezakonitih radnji", dodaje se.

"Iz tog i tih razloga, protiv Predsjednika sindikata je pokrenut disciplinski postupak iz bizarnih razloga i u toku je proces donošenja odluke o suspenziji sa posla kako bi se onemogućilo njegovo sindikalno djelovanje i nastavilo se sa ukazivanjem na nepravilnosti unutar ASK-a što se dešava u dužem periodu", zaključuje se u saopštenju Sindikata uprave i pravosuđa.

Bonus video: