Dukaj: Digitalizacija društva u cjelini, jedno je od ključnih strateških opredjeljenja Vlade

Dukaj je rekao da je Strategija digitalne transformacije 2022-2026. ključna komponenta ispunjenja digitalnih ambicija

1835 pregleda 1 komentar(a)
Dukaj i Džaferi, Foto: MJU
Dukaj i Džaferi, Foto: MJU

Digitalizacija društva u cjelini, kroz uspostavljanje informacionih sistema i elektronskih servisa u skladu sa najsavremenijim tehnologijama i međunarodnim standardima, jedno je od ključnih strateških opredjeljenja Vlade, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj se, tokom zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, sastao se sa predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Dukaj je rekao da je Strategija digitalne transformacije 2022-2026. ključna komponenta ispunjenja digitalnih ambicija.

Kako je dodao, Strategija je i sredstvo uz pomoć kojeg će se unaprijediti javne usluge i korisničko iskustvo, osnažiti digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjiti digitalni jaz, ali i omogućiti digitalna transformacija i efikasno upravljanje tim procesom u cijeloj zemlji.

Maraš Dukaj, Talat Džaferi
foto: MJU

Dukaj je naglasio da je u fokusu MJU izgradnja jednostavnih, brzih i kvalitetnih javnih usluga za građane i privredu.

Prema njegovim riječima, na svim nivoima uprave pokrenuti su brojni projekti kojima treba da se obezbijedi veća efikasnost poslovnih procesa i bolji kvalitet usluga.

„Težimo digitalnim rješenjima koji treba da se oslanjaju na savremena tehnološka rješenja, optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana, privrede i javne administracije“, dodao je Dukaj.

On je upoznao Džaferija sa osnivanjem Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Podgorici.

Maraš Dukaj, Talat Džaferi
foto: MJU

Dukaj je rekao da će taj centar, osnovan u saradnji sa Francuskom i Slovenijom, biti edukativni centar za cijeli region, sa ciljem stvaranja većeg broja stručnjaka za sajber bezbjednost.

„Fokusirani smo na uspostavljanje i jačanje nacionalnih timova za reagovanje na incidente u kompjuterskoj bezbjednosti, a radimo i na regionalnoj i međunarodnoj saradnji u toj oblasti, u cilju uspostavljanja sistema ranog upozoravanja za pravovremeno otkrivanje i reagovanje na sajber prijetnje“, naglasio je Dukaj.

Džaferi je, kako se navodi, istakao odlične konstruktivne odnose Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i parlamentarnu i političku saradnju, sa akcentom na nastavku produktivne saradnje na evropskom i evroatlantskom putu.

“Sagovornici su ukazali na brojne potencijale saradnje sa Sjevernom Makedonijom u oblasti digitalizacije, reforme javne uprave, kao i u procesu zapošljavanja, zadržavanja kadrova i upravljanja ljudskim resursima”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: