"Svaki pacijent koji se tretira ili smješta na Kliniku za psihijatriju treba da bude obaviješten o pravima"

Tim Zaštitnika obišao Kliniku za psihijatriju, supstituciona terapija najveći problem osoblju

5207 pregleda 0 komentar(a)
U toku projekat izgradnje nove klinike, Foto: BORIS PEJOVIC
U toku projekat izgradnje nove klinike, Foto: BORIS PEJOVIC

Svaki pacijent, bez izuzetka, koji se tretira ili smješta na Kliniku za psihijatriju sa mentalnom smetnjom treba da bude pojedinačno obaviješten o svojim pravima i da ima pristup nadležnom tijelu ili osobi nezavisnom od ustanove koje mogu da mu pomognu u razumijevanju i ostvarivanju tih prava.

To je jedan od zaključaka iz izvještaja o kontrolnom obilasku Klinike za psihijatriju Kliničkog centra (KC) koji je uradio tim institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Tim Zaštitnika konstatovao je da je djelimično usvojena preporuka da se za svakog pacijenta izradi i sprovodi individualni plan liječenja i rehabilitacije.

Utvrdili su i da je ispoštovana preporuka prema kojoj treba ažurno i precizno voditi evidenciju sa informacijama o uključivanju pacijenata u psihosocijalne i rehabilitacione aktivnosti.

Tokom kontrolnog obilaska Klinike utvrđeno je i da je ispoštovana ranija preporuka da se uredno vodi evidencija o svakoj primjeni mjere izolacije i ograničenja u svesci fiksacije i u medicinskoj dokumentaciji pacijenta, u skladu sa standardima CPT i Zakonom o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica...

Zaštitnik je konstatovao i da se sada u medicinsku dokumentaciju pacijenata unosi informisani pristanak na liječenje, to jest potpisana i zavedena izjava o prihvatanju medicinske procedure.

Između ostalog, u izvještaju se podsjeća da je klinika od aprila smještena u zgradi stare medicinske škole i da su uloženi napori da ovaj obekat u mjeri u kojoj je to moguće ispuni uslove za adekvatnu hospitalizaciju i rad osoblja.

“U budućem djelovanju važno je zadovoljiti standard da individualni plan rada bude personalizovan i redovno ažuriran. Psihijatrijsko liječenje treba da zadovolji širok spektar rehabilitacionih i terapijskih aktivnosti, uključujući radnu terapiju, grupnu i individualnu psihoterapiju, muziku, sport, umjetnost...”, zaključili su iz institucije Zaštitnika.

Navodi se da je tokom obilaska tima ukazano na problem korisnika supstitucione terapije u KC.

“Primjena terapije buprenorfinom prema postojećem protokolu vrši se svakodnevno, osim ako ordinirajući ljekar ne procijeni drugačije, te se to evidentira u izvještaju. Tokom prvog talasa pandemije, Klinika je podnijela zahtjev tadašnjem ministru zdravlja da odobri davanje terapije na sedam dana za sve korisnike, kako bi se bolje poštovale epidemiološke mjere, ali je odgovor bio negativan. U dogovoru sa tadašnjim direktorom, a u skladu sa iskustvima struke, ipak je dijeljena terapija jednom sedmično. Kada je došlo do stabilizacije epidemiološke situacije ponovo se postupalo prema protokolu od ranije, odnosno terapija se dijelila svakodnevno, što čine i danas. Načelnica je istakla da je njihov način funkcionisanja ovakav i zbog činjenice da, ukoliko se terapija dijeli na sedam dana, može doći do zloupotrebe u smislu predoziranja pacijenta, ali i zloupotrebe lijeka na druge načine...”, piše u izvještaju.

Zaštitnik je uputio preporuku Ministarstvu zdravlja da uloži napore radi distribucije terapije preko više zdravstvenih ustanova u kojima postoje adekvatni i dovoljni kadrovski uslovi.

“Kako su istakli na Klinici, podjela terapije na tercijarnom nivou nije praksa nigdje u svijetu, ali je spletom okolnosti to pripalo Kliničkom centru. Unazad dvije godine ulagani su napori da se nađe rješenje kako bi svi korisnici ovu terapiju dobijali na adekvatan način u centru koji je za to nadležan, ali u tome i pored velikog truda nijesu uspjeli. Ovaj dodatni posao negativno utiče i na rad same Klinike i stvara nemir među pacijentima”, zaključuje se u izvještaju.

A. K.

"Psihijatrijsko liječenje treba da zadovolji širok spektar rehabilitacionih i terapijskih aktivnosti, uključujući radnu terapiju, grupnu i individualnu psihoterapiju, muziku, sport, umjetnost...", zaključili su iz institucije Zaštitnika.

Bonus video: