Pod istim krovom žrtve i okrivljeni

U toku je adaptacija paviljona u “Ljuboviću”, u kome će biti sklonište za žrtve trgovine ljudima. Nedaleko od tog objekta smješteni su njihovi osumnjičeni vršnjaci. Nadležni tvrde da nema razloga za brigu, dok domaće i međunarodne institucije koje se bave pravima djeteta tvrde da se mora pronaći novo rješenje

39543 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Iz Unicefa podsjećaju da se Crna Gora obavezala na poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda sigurnosti i zaštite sve djece (ilustracija), Foto: Shutterstock
Iz Unicefa podsjećaju da se Crna Gora obavezala na poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda sigurnosti i zaštite sve djece (ilustracija), Foto: Shutterstock

I maloljetne žrtve trgovine ljudima i njihovi vršnjaci osumnjičeni za to krivično djelo mogli bi da završe praktično pod istim krovom, ukoliko se do kraja realizuje odluka Vlade o adaptaciji jednog od paviljona u Centru za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici.

Da je takav scenario moguć pokazuje nedavan primjer - dvije maloljetnice koje sumnjiče za trgovinu ljudima smještene su u tu ustanovu dječije i socijalne zaštite. Zid bi ih faktički odvajao od žrtava, da je završena adaptacija objekta, prema odluci izvršne vlasti, iz decembra prošle godine.

Nadležni tvrde da nema razloga za brigu, dok domaće i međunarodne institucije koje se bave pravima djeteta tvrde da se mora pronaći novo rješenje.

“Kao država koja je ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o borbi protiv trgovine ljudima, Crna Gora se obavezala na poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda sigurnosti i zaštite sve djece. To uključuje obavezu da se djeci u riziku i djeci žrtvama trgovine ljudima obezbijedi maksimalna sigurnost i zaštita kroz pristup specijalizovanim uslugama u skladu sa potrebama i najboljim interesom ove djece, kao i prikladan i bezbjedan smještaj, koji isključuje mogućnost kontakta žrtve sa počiniocem krivičnog djela”, kazali su “Vijestima” iz Unicefa.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu Admir Adrović, uvjeravaju da nema razloga za zabrinutost.

“Napominjemo da će Sklonište za djecu žrtve trgovine ljudima biti adaptirano u skladu sa međunarodnim standardima propisanim za pružanje ove usluge, te da će poseban akcenat biti stavljen na pružanju bezbjednosti žrtvama koje budu smještane u skloništu”, odgovorili su “Vijestima” iz tog resora.

Više državno tužilaštvo formiralo predmet protiv maloljetnica

Uprava policije saopštila je prije nekoliko dana da je D.D. (41) sa Kosova uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično djelo trgovina ljudima. Zbog sumnje da su izvršile isto djelo, krivične prijave podnijete su i protiv njene dvije maloljetne ćerke. Kako su saopštili iz UP, sumnja se da je uhapšena D.D. izvršila pomenuto djelo na štetu ženske osobe stare 14 godina.

“One su, kako se sumnja, od početka juna do 22. jula, izvršile navedeno krivično djelo na način što su u kontinuitetu, upotrebom sile i prijetnje, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti, koristile maloljetnu žensku osobu staru 14 godina u cilju prinudnog rada, prosjačenja i seksualne eksploatacije, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi”, rečeno je iz UP.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici “Vijestima” su prije nekoliko dana kazali i da je formiran predmet protiv jednog punoljetnog i prema dva maloljetna lica, zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

“Protiv punoljetnog lica ovo tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage sa predlogom za određivanje pritvora, koji pritvor je i određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, dok je u odnosu na maloljetna lica donijeta naredba za pokretanje pripremnog postupka. U daljem toku postupka tužilaštvo će preduzeti sve neophodne mjere i radnje u cilju donošenja odluke u predmetu”, rekli su iz Sektora za prava djeteta mlade i socijalnu zaštitu.

Iz resora rada i socijalnog staranja u srijedu su “Vijestima” rekli da su osumnjičene maloljetnice smještene u Centar “Ljubović”.

Odlukom Vlade “Ljubović” ustanova za smještaj djece i mladih sa problemima u ponašanju i djece i mladih žrtava trgovine ljudima
Odlukom Vlade “Ljubović” ustanova za smještaj djece i mladih sa problemima u ponašanju i djece i mladih žrtava trgovine ljudimafoto: Luka Zekovic

“Imajući u vidu da je nadležni Centar za socijalni rad informisan da je UP podnijela tužilaštvu krivičnu prijavu protiv dva maloljetna lica zbog sumnje da su izvršile krivično djelo, isti je uzimajući u obzir aktuelnu situaciju, kao i prilike u kojima odrastaju maloljetna lica, donio odluku o smještaju u Javnu ustanovu Centar ‘Ljubović’. ‘Ljubović’ je ustanova socijalne i dječje zaštite koja obezbjeđuje prihvat, zaštitu, podršku, vaspitno-terapeutski tretman, djeci sa problemima u ponašanju, radeći na korekciji usvojeng ponašanja i razvoju odgovornosti, uvjerenja i ponašanja koja će omogućiti djeci sa problemima u ponašanju da se što prije reintegrišu i funkcionišu kao produktivni članovi društvene zajednice”, kazali su iz tog resora.

Adaptacija objekta za sklonište u toku

Vlada je, međutim, krajem prošle godine donijela odluku da se “postojeća JU za smještaj djece sa problemima u ponašanju organizuje kao JU za smještaj djece i mladih sa problemima u ponašanju i djece i mladih žrtava trgovine ljudima”. Odluku je potpisao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

“Vijesti” su resor Admira Adrovića pitale da daju komentar u odnosu na mogući scenario da se, u skladu sa tom odlukom Vlade, a nakon adaptacije jedne zgrade u krugu “Ljubovića” u isti prostor smjeste osumnjičeni, odnosno počinioci i žrtva tog krivičnog djela.

“Sklonište još nije počelo sa radom, u toku je rekonstrukcija objekta predviđenog za uslugu”, rekli su “Vijestima”.

Javni poziv za adaptaciju skloništa 12. jula objavila je kancelarija UNDP u Crnoj Gori. U javnom pozivu navedena je katastarska parcela, koja odgovara lokaciji gdje se nalaze zgrade Centra “Ljubović”. Ponude se, kako piše u pozivu, dostavljaju do 9. avgusta.

Javni poziv za adaptaciju prostora budućeg skloništa objavljen je 12. jula: Iz kruga Centra “Ljubović”
Javni poziv za adaptaciju prostora budućeg skloništa objavljen je 12. jula: Iz kruga Centra “Ljubović”foto: Luka Zeković

Ombudsman: Država dužna da pruži odgovarajući smještaj žrtvama

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kazali su “Vijestima” da je “djeci žrtvama trgovine ljudima, država dužna da obezbijedi smještaj u odgovarajućem licenciranom skloništu” i da “ono treba da bude bezbjedno i da omogući zadovoljenje potreba, uključujući i pružanje psihosocijalne pomoći”.

Zaštitnik je, kako su dodali, u vezi sa smještajem maloljetnih žrtava trgovine ljudima, krajem 2022, po sprovedenom ispitnom postupku, uputio mišljenje sa preporukom Ministarstvu rada i socijalnog staranja, gdje je između ostalog, preporučio tom resoru da preduzme radnje i mjere u cilju ostvarivanja bezbjednog smještaja za djecu žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori.

“Međutim, iako je bilo u obavezi, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije dostavilo izvještaj u ostavljenom roku, kao ni nakon urgencije. Polazeći od toga, te činjenice da je u medijima objavljen novi slučaj trgovine ljudima – djecom, u kojem su kako ste naveli neki od osumnjičenih lica, takođe maloljetnici/ce, Zaštitnik će preduzeti dalje korake u cilju obavještavanja Vlade Crne Gore kako bi se izvršila preporuka i u krajnjem obezbijedio bezbjedan i siguran smještaj maloljetnim žrtava trgovine ljudima”, rekli su iz institucije Zaštitnika.

Unicef: Ranjive kategorije ne smiju u “Ljubović”

Iz Unicefa su podsjetili da su godinama podržavali Vladu Crne Gore da reformiše sistem maloljetničkog pravosuđa, da je i uz podršku Evropske unije usvojen i poseban zakon o maloljetničkom pravosuđu i uvedena specijalizacija predstavnika pravosuđa i policije za rad sa djecom i mladima u sukobu sa zakonom, te unaprijeđen kvalitet Centra “Ljubović”.

“Unicef se zalaže za poštovanje međunarodnih standarda zaštite prava sve djece... kontinuirano podržava Crnu Goru da razvije i primjenjuje posebne programe i usluge za podršku djeci i porodicama koje su u riziku, s fokusom na djecu žrtve nasilja i eksploatacije. Iz tog razloga, Unicef već duži niz godina apeluje da prestane smještanje ranjivih kategorija djece u Centar ‘Ljubović’, poput djece žrtava nasilja i eksploatacije (prevashodno prosjačenja i trgovine ljudima), djece koja zbog uzrasta nisu krivično odgovorna, djece koja su u riziku da počine krivično djelo i djece koja su zatečena na ulici, jer to nije nije u skladu s međunarodnim standardima zaštite prava djeteta”, rekli su “Vijestima” iz te međunarodne organizacije uz poziv Vladi da za djecu koja su izložena bilo kakvom bezbjednosnom riziku, svjedoci su ili žrtve nasilja, eksploatacije ili ispoljavaju probleme u ponašanju, obezbijedi specijalizovane usluge podrške u porodici i zajednici.

“Kada rehabilitacija djeteta u biološkoj porodici nije u njegovom najboljem interesu, država treba da obezbijedi podršku u okviru hraniteljskih porodica. U izuzetnim slučajevima, država treba da obezbijedi privremeno sklonište i specijalizovanu brigu na lokaciji koja garantuje bezbjednost djeteta i isključuje mogućnost ponovne traumatizacije djeteta. Unicef iskazuje spremnost da saglasno svom mandatu podrži Vladu Crne Gore da po ovom pitanju preduzme hitne akcije i time obezbijedi puno poštovanje prava sve djece u Crnoj Gori”, rekli su “Vijestima”.

Bonus video: