Šehović: Nema ostavke jer nisam kriv, brzo zakon protiv plagiranja

Tvrdi da će premijer Duško Marković i on “čvrsto insistirati na pojedinačnoj odgovornosti svih za koje se pokaze da su u vezi sa ovim slučajem pogriješili”
78 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2017. 17:39h

Ministar prosvjete Damir Šehović neće podnijeti ostavku nakon incidenta sa plagiranjem dijela hrvatskih obrazovnih programa, i smatra da to ne treba da učini nijedan od njegovih saradnika.

On je poručio da imaju hrabrosti da se suprotstave ovakvim slučajevima i plagiranju, najavljujući da će odmah formirati radnu grupu za izradu zakona.

“Ostavku podnosi onaj ko je kriv ili onaj ko nema hrabrosti da sanira štetu koju je neko drugi napravio. Niti ja, niti bilo ko drugi iz Ministarstva ne snosi nikakvu krivicu, jer da je drugačije, sam bih podnio ostavku, ne bih čekao da me bilo ko na to poziva”, kazao je Šehović.

Tvrdi da će premijer Duško Marković i on “čvrsto insistirati na pojedinačnoj odgovornosti svih za koje se pokaze da su u vezi sa ovim slučajem pogriješili”.

“Ali i da vas uvjerim da ćemo stati na put prepisivanju”, kazao je Šehović.

“Lako je zauzeti poziciju oštrog kritičara i krenuti u lov na vještice, kao što je lako na stub srama staviti nekog i izvući političku korist i iz ove situacije. To nijesmo uradili, na šta sam posebno ponosan”, kazao je ministar, navodeći da izvjheštaj Zavoda još nije u potpunosti završen.

Direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić ranije je kazao Televiziji Vijesti da neće podnijeti ostavku zbog prospusta koji je napravio bivši ekspertski timza fizičko vaspitanje.

Članovi ekspertske grupe koja je radila plan za fizičko obrazovanje Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su ostavke u tiom radnom tijelu i obećali da će novac vratiti u državni budžet, čime su priznali da su doslovce prepisali planove hrvatskih kolega, a koji u toj zemlji nikad nijesu dobili epilog u učionici.

Šehović ističe da je najveći broj predmetnih programa autentičan.

“Kod nekih određene podudarnosti u tekstu, koje se dalje provjeravaju, a koje ne dovode u pitanje kvalitet. Evidentan je propust napravljen kod predmetnog programa za fizičko vaspitanje, jer je potvrđena značajna podudarnost ovog predmetnog programa sa istim u Hrvatskoj. U tom kontekstu sam dužan da podsjetim da su članovi tročlanog ekspertskog tima, koji su radili na izradi programa za fizičko vaspitanje, podnijeli su neopozive ostavke na članstvo u toj radnoj grupi i time preuzeli svoj dio odgovornosti, i ujedno se obavezali na vraćanje honorara koje su dobili u budžet. Time će se pozabaviti i nadležni držđavni organi, a Ministarstvo će zatražiti od Zavoda da formira novu radnu grupu koja bi izvršila reviziju ovog predmetnog programa, i nakog toga ga dostavila novom sazivu Nacionalnog savjeta za obrazovanje”, naveo je ministar.

Šehović je obećao i da će formirati radnu grupu za izradu novog zakona o plagijatima, odnosno akademskom integritetu, te da će pozvati sve zainteresovane da u čiji sastav ću pozvati i predstavnike civilnog društva i sve druge koji u tom važnom poslu žele da učestvuju

Ponavlja da Vlada neće dozvoliti kompromitaciju čitave reforme, zbog propusta kod izrade jednog predmetnog programa:”Jedan predmetni program nije reforma. Cijenim da smo pomenutim mjerama reagovali odlučno i srazmjerno učinjenim propustima”.

Na pitanje “Vijesti” da li, u svjetlu poslednjih događaja, smatra da je Crna Gora porebrzo ušla u reformu, a na uštrb kvaliteta, Šehović je kazao da nije došao na mjesto ministra da bi odlagao “nego da bi rješavao probleme kojih u obrazovanju ima”.

Podsjetio je da je Vlada reformu obrazovanja prepoznala kao jedan od prioriteta, a da se reforma oslanja na strateška dokumenta koje je ranije usvojila Vlada Mila Đukanovića.

Ministar Šehović je najavio da će i u naredne dvije godine Vlada kroz program stručnog osposobljavanja dati mogućnost svršenim studentima da odrade pripravnički u struci.

Bonus video: