Kovačević i Ćurić potpisali sporazum: "Između Nikšića i Trebinja postoji snažna, neprekinuta istorijska veza"

"U skladu sa obostranim javnim interesom za razvijanje lokalnih zajednica, saradnja Nikšića i Trebinja odvijaće se u oblasti kulture, privrede, turizma, sporta i obrazovanja", saopštili su iz Opštine Nikšić

4686 pregleda 28 reakcija 31 komentar(a)
Kovačević i Ćurić, Foto: Opština Nikšić
Kovačević i Ćurić, Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisali su danas sporazum o saradnji.

Sporazum je potpisan na Vučjem dolu gdje se 28. jula 1876. godine odigrala čuvena bitka u kojoj su Crnogorci, Brđani i Hercegovci izvojevali odlučujuću pobjedu u crnogorsko – turskom ratu.

Marko Kovačević, Mirko Ćurić
foto: Opština Nikšić

"U skladu sa obostranim javnim interesom za razvijanje lokalnih zajednica, saradnja Nikšića i Trebinja odvijaće se u oblasti kulture, privrede, turizma, sporta i obrazovanja. Kroz razmjenu informacija, iskustava i dobre prakse, ozvaničena saradnja na različitim poljima društvenog djelovanja doprinijeće širenju poslovnih prilika, očuvanju i promociji kulturno-istorijske baštine i turističkih potencijala", saopštili su iz Opštine Nikšić.

Marko Kovačević, Mirko Ćurić
foto: Opština Nikšić

Kako su naveli, potpisnici su se saglasili da između Nikšića i Trebinja postoji snažna, neprekinuta istorijska veza i bogate mogućnosti za njihovu saradnju u primjeni inovativnih rješenja i realizaciji konkretnih projekata, zasnovanih na kreativnim idejama.

"Sporazumom je predviđeno da potpisnici preuzimaju obavezu provođenja procedure bratimljenja Opštine Nikšić i Grada Trebinja. Ova saradnja predstavlja priliku za razvoj, potvrdu prijateljstva i nastavak starih zajedničkih stremljenja", stoji u saopštenju za javnost.

Marko Kovačević, Mirko Ćurić
foto: Opština Nikšić

Prije potpisivanja sporazuma, Kovačević je sa šefom njegovom kabineta Markom Perućicom, položio vijenac na spomen obilježje vučedolskim junacima.

Marko Kovačević, Mirko Ćurić
foto: Opština Nikšić

Bonus video: