Euromost: Pojedinci jači i od državnih institucija, uzurpirano državno zemljište

Nakon što je isnpekcija obustavila radove na Bistrici, izgradnja nelegalnih objekata nastavljena

9159 pregleda 6 komentar(a)
Radovi na rijeci Bistrici kod Bijelog Polja, Foto: NVO Euromost
Radovi na rijeci Bistrici kod Bijelog Polja, Foto: NVO Euromost

NVO “Euromost” tvrdi da su radovi na izgradnji nelegalnih objekata na rijeci Bistrici kod Bijelog Polja nastavljeni danas i pored toga što je nadležna inspekcija, nakon njihove prijave, obustavila dalje radove.

Bjelopoljskoj nevladinoj organizaciji "Euromost " danas su dostavljeni video snimci od građana, na kojim se vidi da su i nakon podnešenih prijava i stopiranja izvođenja radova od strane ispekcija, ista lica nastavila sa radovima na izgradnjih objekata, uništavanja i betoniranja rijeke Bistrice”.

To je “Vijestima” saopšteno iz te NVO, odakle navode da pojedinci uzurpiraju državno zemljište, uništavaju obale rijeke, te da sve ovo jasno pokazuje da su pojedinci jači od države i državnih institucija, koji ništa ne rade da bi spriječili nezakonitostii.

Postupajući po ranijoj prijavi “Euromost-a” juče se oglasio Sekretarijat za inspekcijske poslove pri bjelopoljskoj lokalnoj upravi, koji je naveo da je ‘vodoprivredni inspektor u mjestu Gubavač izvršio nadzor nad licima B.S. i Z.E. i u skladu sa propisima protiv istih nadležnom organu podnio odgovarajuće prijave’.

"Formiran je tim koji čine predstavnici više službi Opštine Bijelo Polje, koji će svakodnevno obilaziti teren oko rijeke Bistrice, što će ubuduće omogućiti blagovremeno i efikasno preduzimanje mjera", navodi se u saopštenju tog sekteterijata.

U "Euromostu" navode da su juče evidentirali i lica koja su zapošljena u Komunalnom preduzeću Lim, kao vozači, o čemu su obavijestili direktora firme, jer se isti kamioni koriste i za poslove tog preduzeća. Sumnjamo da se materijal koji se dovodi uzima nezakonito sa gradske deponije, iako je zabranjena eksploatacija materija sa te lokacije, jer nema ni potrebne dozvole”, tvrde u toj NVO.

Pozivaju Odjeljenje bezbjednosti Bijelo Polje da provjere sve mašine koje se koriste, da se iste zaplijene i da se utvrdi, ko je vlasnik i za šta se koriste, te da se odmah obavijesti nadležni tužilac, jer je očigledno da ista lica i iste mašine se koriste za nezakonite radnje, iako im je donijeto rješenje o obustavljanju svih radova.

Iz “Euromost-a” podsjećaju da su obavijestili nadležne inspekcije, koje su nakon prijave obišle teren.

Naglašavaju da neće odustati i pored audio prijetećih poruka koje, navodno, dobijaju ovih dana, zbog čega su se obratili policiji.

"Poručujemo svima, posebno onim za koje sumnjamo da pripadaju kriminalnim i drugim organizacijama, da nas niko ne može, niti će moći uplašiti i da ćemo još snažnije da odgovorimo na sve zloupotrebe i uništavanje naših rijeka, u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore, pa bili oni pripadnici kriminalnih, ili bilo kojih drugih organizacija", navode iz NVO.

Bonus video: