Ističe mandat Savjeta ASK-a: Perović ostaje bez kontrolora

Iz aktuelnog Savjeta su upozorili da odsustvo tog tijela znači blokadu te antikorupcijske institucije. Članove Savjeta bira Skupština, na predlog nadležnog odbora, a na prekjučerašnjoj konstitutivnoj sjednici nije izabran ni šef novog saziva parlamenta

13948 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Direktorica ASK-a Jelena Perović sa članovima Savjeta, Foto: antikorupcija.me
Direktorica ASK-a Jelena Perović sa članovima Savjeta, Foto: antikorupcija.me

Menadžment Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), na čijem čelu je Jelena Perović, ostaje bez kontrolora u ponedjeljak, jer ističe mandat važećem Savjetu, što bi moglo da dovede do blokade te institucije.

Iz Savjeta ASK su juče upozorili da bi, osim institucionog disbalansa, ova pravna situacija mogla negativno da utiče na proces evropskih integracija.

O produženju mandata aktuelnim članovima Savjeta ASK ili imenovanju novih može odlučivati jedino Skupština Crne Gore.

Konstitutivna sjednica Skupštine na kojoj su verifikovani mandati poslanicima novog saziva održana je prije dva dana, a predsjednik će se birati na novoj, kada bude postignut politički dogovor o tome.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije, nadležni Odbor za antikorupciju tri mjeseca prije isteka mandata člana ili članova Savjeta pokreće postupak za izbor novih. Međutim, kako je Skupština ukazom od 16. marta raspuštena, pitanje imenovanja novih ili produženje mandata aktuelnim članovima Savjeta ASK nije ni došlo na dnevni red.

Iz Savjeta ASK su juče “Vijestima” odgovorili da je članom 82 Zakona o sprečavanju korupcije propisano da članove tog tijela bira Skupština, na predlog radnog tijela nadležnog za poslove antikorupcije.

“Imajući u vidu navedenu činjenicu, o eventualnom produženju mandata aktuelnom Savjetu Agencije, takođe, može odlučivati isključivo Skupština. Savjet ASK je blagovremeno ukazao Skupštini na potrebu pokretanja postupka za izbor novog sastava Savjeta, kao jednog od dva organa ASK, a sve u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta u njenom funkcionisanju”, piše u odgovoru.

Iz Savjeta ASK su ocijenili da bi odsustvo tog tijela značilo blokadu institucije, imajući u vidu da se radi o tijelu koje odlučuje o značajnim pitanjima rukovođenja i upravljanja Agencijom i koje je, saglasno članu 88 Zakona o sprečavanju korupcije, jedino nadležno za usvajanje propisa neophodnih za funkcionisanje te institucije.

“Navedeno stanje bi doprinijelo institucionalnom disbalansu i negativnim ocjenama od strane Evropske komisije, Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) i drugih međunarodnih institucija koje prate oblast borbe protiv korupcije i u krajnjem, uticalo na proces evropskih integracija, imajući u vidu da Agencija ispunjava obaveze koje proističu iz članstva Crne Gore u ključnim međunarodnim i regionalnim organizacijama koje prate sprovođenje standarda u navedenoj oblasti”, odgovorili su iz Savjeta ASK.

“Vijesti” su krajem juna objavile da je Savjet ASK u maju zatražio od Skupštine da pronađe način da im produži mandat, navodeći da će rad te institucije biti blokiran ako to ne učine.

Dokument je dostavljen parlamentarnom Odboru za korupciju 18. maja.

Poslanici većine bivšeg saziva Skupštine više puta su javno upozoravali da ih institucija na čijem je čelu Jelena Perović ignoriše i da ne učestvuju u konstruktivnim dijalozima.

Iz Savjeta su u dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, naveli da bi u slučaju rješavanja pitanja mandata bili konstruktivan partner, tražeći susret sa predstavnicima zakonodavne vlasti.

Na taj dopis, kako je nezvanično saopšteno “Vijestima”, iz Skupštine nije odgovoreno.

Sada, međutim, iz Savjeta Agencije kažu da bi u ovom slučaju bili konstruktivan partner i traže da se sretnu sa predstavnicima zakonodavne vlasti.

“Dopis je stigao 18. maja, tada je parlament bio uveliko raspušten, a poslanici u izbornoj kampanji… Osim toga, opozicija je bojkotovala rad parlamenta, zbog čega je procedura zakazivanja sjednica dodatno bila komplikovana. Iz trenutne većine su bili stava i da novi Savjet treba birati u skladu sa zakonom, čiji je Nacrt izradila skupštinska radna grupa i nijesu bili voljni da daju dodatni legitimitet aktuelnom sazivu Savjeta, sve i da je postojala mogućnost da se dopis stavi na dnevni red”, tvrdio je izvor “Vijesti” iz parlamenta.

Iz Savjeta ASK, na čijem je čelu Momčilo Radulović, dopisom Skupštini ukazali su na nedorečenost člana 82 Zakona o sprečavanju korupcije koji propisuje da se članovi biraju na period od četiri godine, bez definisanja takozvanog “prelaznog perioda”. Zato su od skupštinskog Odbora tražili da zauzme stav i donese mišljenje na osnovu kojeg bi se omogućilo produženje mandata, do izbora novog…

Bonus video: