Ispitne komisije za polaganje vozačkog ispita se ne mijenjaju, a fino zarađuju

Ministarstvo prosvjete sedmicama ćuti o tome da li postoji drastična razlika između prolaznosti na vozačkim ispitima između juga i sjevera države, vlasnici auto-škola tvrde da je u Tivtu praktično nemoguće iz prve položiti

12112 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Ministarstvo ne rotira ispitivače i ne odgovara na pitanja (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ministarstvo ne rotira ispitivače i ne odgovara na pitanja (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ispitne komisije za polaganje vozačkog ispita nijesu se godinama mijenjale, a kandidati i auto-škole imaju niz primjedbi na pojedine ocjenjivače iz redova Ministarstva prosvjete i Uprave policije, ali ne nailaze na razumijevanje nadležnih.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazalo nekoliko vlasnika auto-škola i iskusnih instruktora vožnje iz primorskog regiona. Iz resora prosvjete, na čijem je čelu ministar u tehničkom mandatu Miomir Vojinović, nisu odgovorili na te navode, kao i na brojna druga pitanja na ovu temu.

Sagovornici “Vijesti” ukazuju na to da se ispitne komisije koje čine predstavnici Ministarstva prosvjete i Uprave policije, po gradovima nisu mijenjale od 2019. godine.

“Tako su predstavnici Uprave policije Dragan Savić, Ilija Janjušević već četiri godine neprekidno članovi ispitnih komisija na primorju - Savić za Tivat i Budvu, a Janjušević za Herceg Novi i Kotor. Na ponašanje jednog od njih i pristup ocjenjivanju kandidata već duže imaju primjedbe, ne samo kandidati, već i instruktori i vlasnici ovdašnjih auto-škola”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Tvrde da Savić svaki put kad učestvuje u praktičnom dijelu vozačkog ispita u Tivtu, insistira da kandidat u automobilu kojim polaže, proveze komisiju vrlo problematičnom i nestandardno uskom obalnom ulicom kroz Kalimanj, gdje i iskusni vozači nerijetko imaju problema zbog velikih gužvi i opšteg nepoštovanja propisa o parkiranju.

“Iako sve protekne kako treba, skoro svaki put kada se ispitna vožnja završi, Savić saopšti kandidatu da je pao, jer je, navodno, previše blizu prošao nekoj neošišanoj živoj ogradi u Kalimanju. Taj čovjek ne propušta da pravi probleme kandidatima i za najbanalnije stvari koje nikako ne ugrožavaju ni bezbjednost ni sigurnost u saobraćaju i gotovo da nikoga ne pušta da iz prve položi vozački ispit”, priča sagovornik iz jedne od auto-škola.

Te navode potvrdilo je nezvanično i više kandidata koje je Savić na taj način u nekoliko navrata poobarao na vozačkom ispitu.

Zato je, tvrde sagovornici “Vijesti”, i prolaznost na vozačkom ispitu u dijelu primorja niža u odnosu na ostatak Crne Gore.

Stava su da takvim postupanjem ispitivača iz redova Ministarstva prosvjete i Uprave policije i tako čestim obaranjem njihovih kandidata, oni indirektno poručuju da auto-škole i instruktori na primorju ne znaju da rade svoj posao.

Dragan Savić je viši policijski inspektor I klase u Sektoru policije opšte nadležnosti, dok je njegov kolega Ilija Janjušević visoki policijski funkcioner u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja.

Prihodi od članstva u ispitnim komisjama koji ostvaruju su značajni. Prema imovinskom kartonu za 2022. koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Savić je po tom osnovu lani zaradio 6.870 eura. Njegov kolega Janjušević je od članstva u ispitnoj komisji za polaganje vozačkog ispita prihodovao 6.995 eura.

Savić u izjavi za “Vijesti” nije želio da zvanično komentariše sastav ispitnih komisjia i zašto se one ne rotiraju po gradovima. Kazao je da je to pitanje za Ministarstvo prosvjete koje određuje komisije. Primjedbe vlasnika auto-škola i kandidata koje ocjenjuje odbacio je kao neosnovane i rekao da se tokom vozačkog ispita “vozi tamo gdje je javni saobraćaj” i od kandidata očekuje da ispoštuju sva pravila saobraćaja i sigurnosti na cestama.

“U Tivtu imaju dvije i u Budvi dvije auto-škole, pa pitajte sve njih, ali i auto-škole u Nikšiću, Podgorici i Bijelom Polju, gdje sam takođe bio ispitivač, o tome kakav sam ja u odnosu prema instruktorima tih škola, odnosno kandidatima na polaganju”, kazao je on.

Janjušević je potvrdio da se ispitne komisije nisu odavno rotirale po gradovima u Crnoj Gori, iako je ranije bila praksa da se to radi svake dvije godine. Zašto je tako, kazao je da je to pitanje za resor prosvjete.

Iako resor Vojinovića ne odgovara na pitanja, Janjušević pretpostavlja da je izostanak rotacije ispitnih komisija moguć razlog za neujednačen odnos prema kandidatima, odnosno na razliku u prolaznosti između tri crnogorska regiona - južnog, centralnog i sjevernog.

“Vjerovatno u tome ima dio razloga i za neujednačen kriterijum ispitivača, odnosno različitu prosječnu prolaznost kandidata na ispitima po regionima u Crnoj Gori. Međutim, u tome nije cijeli odgovor na pitanje o velikim razlikama u prolaznosti, jer nije isto npr. voziti u Danilovgradu ili Žabljaku, gdje je saobraćaj mnogo manje gust i izazovan, nego negdje na primorju gdje je, s obzirom na stanje na putevima i broj učesnika u soabraćaju, značajno veća i mogućnost da kandidat na praktičnom ispitu nešto pogriješi”, rekao je Janjušević.

Kazao je i da bi sve ispitne komisije i svi njihovi članovi ipak “trebalo da imaju makar približno isti ocjenjivački kriterijum” i da na njegov rad kao ispitivača dio sada njie bilo nikakvih primjedbi, ni vlasnika auto-škola, ni kandidata koje je ocjenjivao.

Neke od Savićevih i Janjuševićevih kolega iz Uprave policije koji su članovi ispitnih komisja za polaganje vozačkog ispita u Podgorici, zarađuju još i bolje od njih - i preko 10 do 11 hiljada eura za godinu. Sagovornici “Vijesti” iz auto-škola u tome vide i razlog zašto se ispitne komisije ne rotiraju po svim crnogorskim gradovima.

“Već su godinama pojedini članovi fiksirani samo na gradove u kojima ima više obuka i više kandidata, pa time i više zarade za njih kao članove komisija koje plaća Ministarstvo prosvjete od taksi, što za polaganje vozačkog ispita uplaćuju sami kandidati. To u konačnom dovodi do niza negativnosti od kojih je izrazito neujednačen kriterijum ispitivača po raznim djelovima države, najočigledniji i najproblematičniji”, kazali su oni.

Iz Ministarstva prosvjete ni nakon više od dvije sedmice nisu odgoovorili na pitanja “Vijesti” zašto se članovi ispitnih komisija ne rotiraju po gradovima u Crnoj Gori, već pojedinci godinama uživaju povlašćeni status da kao ispitivači rade u bogatijim opštinama gdje je broj kandidata znatno veći nego npr. u Šavniku, Petnjici, Plavu, Žabljaku...

Nije odgovoreno ni na molbu da potvrde ili demantuju podatke o drastičnoj razlici u prolaznosti, ali ni o naknadama članovima ispitnih komisija i da li neki od tih članova uopšte imaju vozačke dozvole pojedinih kategorija, za koje oni ocjenjuju kandidate.

Iz resora Vojinovića nisu odgovorili ni gdje je završio novac koji su kandidati i auto-škole po tom osnovu uplatili od nove godine do danas. Nijesu odgovorili ni na pitanje da li je tačno da pojedini članovi ispitnih komisija nemaju licencu za ispitivače, ali i potvrdu o završenom kursu andragoškog osposobljavanja, koje su bile uslov da bi se auto-školama dozvolio rad.

Bonus video: