Milatović: Dijaspora pouzdan oslonac Crnoj Gori i sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu

"Energija koju osjećam na svakom koraku uvjerava me da ljubav prema našoj zajedničkoj kući, prema Crnoj Gori, ne mogu umanjiti ni kilometri koji vas, uslijed životnih okolnosti, privremeno dijele od njenih granica",

12704 pregleda 38 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Dijaspora je pouzdan oslonac Crnoj Gori, njenom sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu.

To je poručio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je govorio na svečanosti povodom "Dana dijaspore-iseljenika" u Plavu, koju su organizovali Uprava za saradnju sa dijasporom i opština Plav.

"Energija koju osjećam na svakom koraku uvjerava me da ljubav prema našoj zajedničkoj kući, prema Crnoj Gori, ne mogu umanjiti ni kilometri koji vas, uslijed životnih okolnosti, privremeno dijele od njenih granica", rekao je Milatović.

On je, kako je saopštenoiz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, kazao da "Dani dijaspore" predstavljaju važnu tačku okupljanja i druženja crnogorskih iseljenika, a bogat programski sadržaj manifestacije svjedoči o entuzijazmu koji organizatori ulažu u njenu realizaciju.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

"Događaji poput ovog, lijepa su prilika da se podsjetimo koliko je važno da, kao država, njegujemo dobre odnose sa crnogorskom dijasporom, koja predstavlja neprocjenjivo blago našeg kulturnog identiteta i snažnu ekonomsku podršku. Značajan je broj aktivnosti kojima ste vi, pripadnici crnogorske dijaspore, doprinijeli razvoju Crne Gore, čineći je puno boljim mjestom za život nego što je ona to bila u vremenima kada ste bili prinuđeni da je, nadam se, samo privremeno napustite. Biću slobodan da konstatujem da ste bili a i danas jeste - pouzdan oslonac Crnoj Gori, njenom sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu. Zato vam, kao Predsjednik Crne Gore, odajem zahvalnost i iskazujem spremnost da učinim sve da se odnos države prema crnogorskoj dijaspori dodatno osnaži i unaprijedi", kazao je Milatović.

Dodao je da se raduje budućoj saradnji i zajedničkim pregnućima, koji će doprinositi napretku države.

"Siguran sam da ćete i ove, kao i prethodnih godina, sa prelijepih plavskih krajolika, u svojim srcima ponijeti i mali komad Crne Gore, kao svojevrsno podsjećanje na dom iz kog ste otišli za boljim životom, a sa čijeg praga ćete uvijek biti dočekani raširenih ruku. Živjela crnogorska dijaspora i živjela Crna Gora", zaključio je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

On je dodijelio posthumno Povelju Uprave za saradnju sa dijasporom- iseljenicima Luciji Petričević iz Argentine, koju je u ime porodice preuzela njena sestra Sofija Petričević.

Bonus video: