Arapi grade vilu u Zagoriču

“Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između države i pravnog lica 'Zain Property Development', zaključen je 11. 04. 2017.
101 pregleda 5 komentar(a)
zemljište, Zagorič, Arapi, Foto: Luka Zeković
zemljište, Zagorič, Arapi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2017. 15:34h

Kompanija „Zain Property Development” iz arapske države Oman, zatražila je od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine urbanističko tehničke uslove za građenje vile na zemljištu u Zagoriču u blizini trafo-stanice.

Ta kompanija, kako je „Vijestima” potvrđeno iz Ministarstva finansija, kupila je 9.696 metara kvadratnih u Zagoriču za 752.201 eura, odnosno 77,58 eura po kvadratu.

“Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između države Crne Gore i pravnog lica 'Zain Property Development', zaključen je 11.04.2017. godine”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Pomenuta kompanija, porodice iz Omana Moos Al Raisi, namjerava da izgradi rezidencijalne vile za stanovanje, u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom, Detaljno urbanističkim planom „Zagorič III”.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija predstavnici Glavnog grada su imali intenzivnu komunikaciju sa zastupnicima „Zain Property Development”.

“Iz Glavnog grada je Ministarstvu finansija dostavljen zahtjev pravnog lica 'Zain Property Development', koji je pokazao interesovanje za kupovinu nepokretnosti u svojini države i Opštine, odnosno urbanističkih parcela UP 1-17, UP 1 - 18 i UP 1 - 19, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana 'Zagorič 3-4 zona 2 - namjene rezidencionalno stanovanje, za potrebe izgradnje vila za rezidencijalno stanovanje”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

Kako su „Vijesti” ranije pisale, Vlada je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine, dala saglasnost za prodaju pomenutih parcela.

“Postupajući po predmetnom zahtjevu, Ministarstvo finansija je u skladu sa redovnom zakonskom procedurom pokrenulo postupak prodaje nepokretnosti u svojini države Crne Gore, odnosno djelova urbanističkih parcela, te nakon dobijanja saglasnosti Vlade, objavilo javni poziv za učešće na javnom nadmetanju za prodaju nepokretnosti u svojini države Crne Gore, ukupne površine 9.696 metara kvadratnih, procijenjene vrijednosti 77,58 eura po kvadratu”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

Na oglas za prodaju zemljišta, naveli su, prijavilo se samo zainteresovano lice, odnosno podnosilac zahtjeva „Zain Property Development“, koji je proglašen kupcem, a novac od prodaje imovine je u prihodu budžeta Crne Gore, odnosno Ministarstva odbrane.

“Investitori iz Omana su pokazali veliko interesovanje za ulaganja u Crnu Goru”, istakli su iz Ministarstva finansija.

Država je sultanat, većinu čine pripadnici ibadi islama

Porodica Moos Al Raisi je već realizovala niz sličnih projekata u Omanu, a tražene nepokretnosti imaju sve neophodne preduslove za realizaciju planirane investicije, navedeno je u dokumentu, kojim je tražena saglasnost za prodaju zemljišta.

"Zai Property Development” je registrovana u avgustu 2016. godine u Podgorici, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa djelatnošću razrada građevinskih projekata”.

Izvršni direktor firme, čije je sjedište u Ulici 4. jula na Tuškom putu, prema Centralnom registru privrednih subjekata je Miloš Milošević, a osnivači su članovi porodice Al Raisi sa 49 odsto uloga Moosa Mohamed Abudullah Moosa, a 51 procenata Mish 'Al Mohamed Abudullah Moosa.

Oman je arapska država na jugoistočnoj obali Arabisjkog poluostrva u jugozapadnoj Aziji, a apsolutna je monarhija, odnosno vlada sultan.

Glavni izvor prihoda Omana je nafta, najzastupljenija religija u stanovništvu je islam.

Oman je država u kojoj su većina pripadnici ibadi islama, odvojenog od šiitskog i sunitskog. Na istoku i jugu izlazi na Arabijsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaliv, graniči se na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bonus video: