Etno muzej uskoro u pljevaljskom selu

Muzej će pružiti posjetiocima uvid u bogatu tradiciju i običaje lokalnog stanovništva

3329 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Da zaživi selo
Foto: Da zaživi selo

U Gačevića dolini, u pljevaljskom selu Mataruge, nedaleko od vidikovca Meandri Ćehotine uskoro će biti otvoren etno muzej, koji će unaprijediti turističku ponudu tog kraja.

“Izgradnja Etno muzeja u selu Mataruge, na obroncima Gačevića doline, nastao je ambiciozan projekt koji će uveličati turističku ponudu ovog područja. U okviru aktivnosti za uređenje tradicionalne seoske kuće, NVO 'Da zaživi selo' udružila je snage s Opštinom Pljevlja i Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore kako bi stvorili jedinstveni Etno muzej. Jedna od ključnih faza ovog projekta bila je izgradnja drvenog hladnika i etno ograde oko kuće, koja će poslužiti kao tradicionalni izložbeni prostor i mjesto za promociju bogate kulturne baštine tog područja. Planirani Etno muzej ima za cilj diverzifikaciju sadržaja u Parku prirode 'Gornji tok rijeke Ćehotine', kojeg krase prekrasni vidikovci poput Meandra Ćehotine”, saopšteno je iz NVO "Da zaživi selo".

Etno muzej
foto: Da zaživi selo

Muzej će pružiti posjetiocima uvid u bogatu tradiciju i običaje lokalnog stanovništva, čime će obogatiti turističku ponudu cijelog područja.

Etno muzej
foto: Da zaživi selo

Iz NVO „Da zaživi selo“ najavljuju da će Etno muzej uskoro biti otvoren za posjetioce.

Etno muzej
foto: Da zaživi selo

“To će biti jedinstvena prilika za sve zainteresovane da se upuste u putovanje kroz vrijeme i iskuse duh prošlih vremena, obogaćujući svoje znanje o lokalnoj kulturi i tradiciji”, istakli sui z NVO "Da zaživi selo".

Bonus video: