Otvoreno rekonstruisano pedijatrijsko odjeljenje DZ Tivat, zvaničnici presjekli vrpcu iako država nije uložila centa

Otvaranje rekonstruisanog i moderno uređenog dječijeg odjeljenja u koje je kompanija Luštica Develompnet kroz svoj program socijalne odgovornosti i podrške lokalnoj zajednici uložila 63.000 eura, bilo je povod da aktuelni premijer i ministrar zdravlja prvi put tokom svog mandata dođu u Dom zdravlja Tivat

5235 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Iako država Crna Gora iz svog budžeta za to nije dala ni centa, premijer Dritan Abazović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić su zajedno sa predstavnikom kompanije Luštica Developmet Markom Vukaševićem i direktoricom Doma zdravlja (DZ) Tivta Danicom Stevović, svečano presjekli vrpcu na vratima potpuno rekonstruisanog pedijatrijskog odjeljenja u toj medicinskoj ustanovi.

Otvaranje rekonstruisanog i moderno uređenog dječijeg odjeljenja u koje je kompanija Luštica Develompnet kroz svoj program socijalne odgovornosti i podrške lokalnoj zajednici uložila 63.000 eura, bilo je povod da aktuelni premijer i ministrar zdravlja prvi put tokom svog mandata dođu u Dom zdravlja Tivat i pohvale se onim što su napravili donatori, a ne država iz budžeta kojeg pune poreski obveznici Tivta.

Na pitanje "Vijesti" osjećaju li makar nelagodu zbog toga što su kidali svečanu vrpcu na nečemu iza čega ne stoji ni cent uklaganja džave i institicija koje predstavljaju a koje godinama zanemaruju potrebe medicinskih ustanova Tivta što se onda se moraju oslanjati na podršku Opštine, te stranih i domaćih donatora, i Abazović i Šćekić su odgovorili odrično.

"Osjećam se vrlo lagodno. Država je naime, Luštici Development pomogla više nego što je pomogla Luštica Develompent, a ja sa toj kompaniji vrlo zahvalan. Država izlazi u susret potrebama svih investitora, ali prvenstveno potrebama svojih građana. Ja vas sada pitam kada su se, prije 43. Vlade, u Crnoj Gori počele graditi bolnice? Neka kaže neko, bilo ko, da je počeo graditi neku bolnicu u Crnoj Gori prije, tri četiri ili pet godina. Nemojte bez argumenata", kazao je Abazović ističući da se "osjeća vrlo lagodno, a nikako nelagodno" i zahvaljujući se svim donatorima koji podržavaju zdravstveni sistem u Crnoj Gori, od Luštice Development do Harisa Brčvaka koji je izdvojio novac za porodilište u Bijelom Polju.

otvaranje DZ Tivat
foto: Siniša Luković

On je kazao da se na taj način "stvara jedna dobra simbioza" ali i naglasio da "podržavam vašu tezu da na ovome ne treba sve da se i završi nego treba da i DZ Tivat i druge zdrastvene ustanove imaju veću podršku i uđu u veće investicione cikluse i renoviranje".

Prebacujući novinaru da je on lično "očekivao da ćete znatno više podržati ovaj projekat jer se značajna sredstva ulažu u DZ Tivat poslije toliko godina", ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da je "sreća što ima ozbijnih investitora i donatora jer to pokazuje da je zdravstveni sistem Crne Gore u ovom momentu ozbiljan partner svim privatnim subjektima i pojedincima koji hoće da ulažu, zato što oni osjećaju da neko nešto kvalitetno radi i oni žele da budu dio tog ambijenta".

"Mi smo im otvorili vrata. Bez naše saglasnosti, a to možete pitati i donatore, ne bi moglo da bude ove investiocije. Moraju da sjednu sa nama da se dogovore, pa tek onda da ulažu. Mi smo im otvorili vrata zato što smo prepoznali dobru namjeru i želju Luštice Development i sa njima smo našli zajednički jezik, pa danas imamo ovo što imamo i imamo situaciju da prije nikada nije došao premijer i ministar zdravlja u ovaj Dom zdravlja, ali smo mi danas tu da pokažemo punu podršku direktorki Doma zdravlja koja je svakako krenula sa ozbiljnim investicijama a ona je kao uspješan menadžer, dio našeg zdravstvenog sistema", kazao je Šćekić.

Kad su ga novinari podsjetili da gotovo sve što vidi oko sebe u Domu zdravlja Tivat je plod uspješnosti menadžmenta te ustanove u animiranju lokalne uprave Tivta, stranih i domaćih donatora da podrže uređenje i opremanje Doma zdravlja, a ne sistemskih ulaganja zdravstva kojem je on na čelu, te da je posljednji reanomobil koji je dobila Hitna pomoć u Tivtu iz 2015. i takođe je kupljen donacijom Luštice Development, Šćekić je kazao da će u narednih par mjeseci Dom zdravlja Tivat dobiti novi rentgen aparat vrijedan 80.000 eura.

"Ko ga je obezbijedio neko Vlada i Ministarstvo zdravlja? Uslijediće uskoro i potpuna rekonstrukcija Doma zdravlja u Tivtu jer smo mi i o tome u međuvremenu pričali", kazao je Šćekić dodajući da "do sada niko, do ove 43. Vlade nije otvarao državnu kasu i nije ulagao u zdravstveni sistem".

Stevović je ocijenila da ulaganje Luštice Development od preko 63.000 eura u rekonstrukciju pedijatrijskog odjeljenja značajno unapređuje uslove rada medicinskog osoblja, ali i kvalitet usluge koju oni pružaju najmlađim pacijentima.

otvaranje DZ Tivat
foto: Siniša Luković

"Dječje odjeljenje koje danas otvaramo, površine je 190 kvadratnih metara i u potpunosti je rekonstruisano i adaptirano, od grubih građevinskih radova, kompletne zamjene instalacija, do krajnjih finih molerskih i stolarskih poslova. Ubuduće će dva pedijatrijska tima koja ordiniraju u Domu zdravlja Tivat i dnevno obave prosječno oko 40, a mjesečno oko 1.200 pregleda, raditi u značajno kvalitetnijim uslovima, a naši najmlađi pacijetni boraviti u prelijepo uređenom prostoru i ambijentu", kazala je Stevović, zahvaljujući se donatoru na "humanosti i iskazanoj društvenoj odgovornosti".

Direktor Luštice Development za odnose sa Vladom i lokalnom zajednicom Marko Vukašević istakao je da je rekonstrukcija Pedijatrijskog odjeljenja DZ Tivat jedan od najvećih i najodgovornijih projekata podrške lokalnoj zajednici koji će ta kompanija realizovati u ovoj godini.

"Iako se nadamo da će što manje mališana imati potrebu da koristi ovaj prostor, ostajemo uvjereni da se kvalitet rada ove zdravstvene ustanove značajno unapređuje i poboljšava obezbjeđivanjem ovakve podrške sa naše strane", rekao je Vukašević.

otvaranje DZ Tivat
foto: Siniša Luković

Šćekić je kazao da "u ovom trenutku gotovo da ne postoji zdravstvena ustanova u zemlji koja nije rekonstruisana ili su radovi u toku" i da je u "obnavljanje višedecenijski zapuštene zdravstvene infrastrukture na teritoriji cijele države" uloženo preko 50 miliona eura.

"U toku je izgradnja tri nove klinike: za mentalno zdravlje, infektivne bolesti i za dermatoveneriologiju, a vjerujem da ćemo brzo svjedočiti i izgradnji nove bolnice u Pljevljima i Urgentnog centra u Podgorici", kazao je Šćekić dodajući da je crnogoorksi zdravstveni sistem "trenutno veliko gradilište" te da primjeri pedijatruje DZ Tivat i porodilišta u Bijelom Polju pokazuju “da sistem u tome nije sam i da humani pojdinci i kompanije itekako razumiju važnost ulaganja i pomoć zdravstvu kao okosnici i važnom pokazatelju razvijenosti jednog društva".

Abazović: Donacije kompanija putokaz kako gradovi da poboljšaju zdravstvenu zaštitu

Ščekić je najavio da će Dom zdravlja Tivat uskoro dobiti oftamologa, ljekara interne i porodične medicije kao i radiologa i izrazio očekivanje da će "društveno odgvorne kompanije i pojedinci" podržati i predstojeću kompletnu rekonstrukciju objekta te ustanove.

Abazović je kazao da je Vlada jako zahvalna Luštici Develompnet "što ste odlučili da podržite upravo Dom zdravlja Tivat, s obzirom da Tivat galopira da bude jedan od najznačajnijih gradova kada je u pitanju razvoj Crne Gore i crnogorskog turizma".

"Stoga smatramo potpuno adekvatnim da se i zdravstvena zaštita u ovom gradu dodatno poboljša i u narednom periodu vjerujem da ćemo svjedočiti i mnogo većim investitcijama na teritoriji opštine Tivat. Mislim da je dobro da stvaramo simbiozu između onoga što je centralna vlast, lokalna vlast i privati sektor. Svi oni koji žele da se ponašaju odgovorno i da razvijaju zajednicu na jedan pravilan način, mislim da lako mogu naći zajednički jezik" istakao je Abazović.

Podvukao je da je rekonstrukcija pedijatrije Doma zdravlja Tivat "putokaz i drugim velikim i malim kompanijama iz privatnog sektora, kao i drugim gradovima da se nekako služe ovim primjerom i pokušaju da poboljšaju svoju zdravstvenu zaštitu".

Bonus video: